Summits on the Air of SOTA in het Siberië van Europa

Summits on the Air of SOTA in het Siberië van EuropaZeshonderd miljoen jaar geleden lag de Zuidpool vlak onder Maastricht, om precies te zijn rond het gebied van de Hoge Venen (Hautes Fagnes) in de Ardennen. Vanaf die tijd schoof dit gebied jaarlijks 2 centimeter naar het noorden en ontstond de huidige situatie, het hoogste punt van België, Signal de Botrange. Ook wel het Siberië van Europa….Een veelbelovende bestemming dus voor wat bergactiviteit, Summits on the Air of SOTA.

Eind april zijn we neergestreken op een camping in Monschau. Vandaar uit is het maar enige tientallen kilometers naar de Hoge Venen. Op 29 april werden zowel Botrage (ON/ON-001) als Baraque Michel (ON/ON-002) als ON/PA0HRM/P in de lucht gebracht, met samen 33 QSO’s. Op 3 mei werd nogmaals Botrange geactiveerd met 26 QSO’s. Alles op 40 meter, met een FT-817 en een gevouwen dipool aan een fiber uitschuifmast.

Opnieuw naar België

Enige maanden later ben ik samen met PA0EFI opnieuw naar België getogen om de berg Preusswald (ON/ON-007) onder Aken in de lucht te brengen. Dat was ook een succesvolle onderneming met verbindingen op 40 meter (CW) en 2 meter (FM).

En nu het goede nieuws: met ingang van 1 september 2008 bestaat de Nederlandse SOTA afdeling. Met vier erkende bergtoppen (2 in Limburg en 2 in Gelderland) gaan ook de lage landen een deuntje meeblazen! Kijk op de website van SOTA voor meer informatie en als je meedoet aan jagen op SOTA stations kun je je daar registreren. Helaas vond de hoogste berg van Nederland, de Vaalserberg, geen genade in de ogen van het Britse SOTA management. De berg valt onder een massief dat zich via Duitsland en België uitstrekt en is geen prominente top volgens de regels van SOTA.

Ik hoop dat het initiatief zal leiden tot (nog) meer SOTA activiteit in Nederland. Het is erg leuk om met draagbare spullen vanuit de natuur QRV te zijn!

Zonnevlek 981

Volgens de experts van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA, www.noaa.gov) is met het ontstaan van zonnevlek nummer 981 – waargenomen op 4 januari 2008, met omgekeerde polariteit en op hoge breedtegraad – de nieuwe zonnecyclus 24 begonnen! Als een zonnevlek een tegengestelde magnetische polariteit heeft in vergelijking met de zonnevlekken van de voorgaande cyclus spreekt men van een omgekeerde polariteit. Oude zonnevlekken bevinden zich op de evenaar van de zon, nieuwe zonnevlekken ontstaan op hogere breedtegraden.

De experts buigen zich nu over de voorspellingen hoe de nieuwe cyclus zich gaat ontwikkelen en daar lopen de meningen behoorlijk uiteen. Tijdens de laatste bijeenkomst van Amerikaanse solarspecialisten sprak de ene helft zich uit voor krachtige cyclus met een piek rond oktober 2011 met gemiddelde van 140, de andere helft hield het op een lage cyclus met een piek in augustus 2012 van 90. In aanmerking genomen dat het gemiddelde zonnevlekkengetal ergens ligt tussen de 75 en 155 schieten we er niet veel mee op.

Maar er zijn ook onderzoekers die het op een extreme cyclus houden, met een getal van 160 rond 2010, één van de krachtigste activiteiten van de laatste 50 jaar. Dat is interessant, want dat zou betekenen dat van 2009 er volop openingen zijn op 10 en 12 meter via de F2 laag. Er is ook een keerzijde. Een actieve zonnevlekkencyclus gaat gepaard met hevige zonne-uitbarstingen en zonnevlammen. Hooggeladen deeltjes worden met grote kracht weggeslingerd. In de aardse ionosfeer en binnen het aardse magnetisch veld kunnen deze deeltjes grote problemen veroorzaken voor GPS systemen. Behalve van uitzonderlijke condities kunnen we dan ook nog genieten van een prachtige aurora (noorder- en zuiderlicht).

Silent Key

Een bekende amateurwebsite is van AC6V, Rod Dinkins (www.ac6v.com). Deze old man is op zaterdag 16 februari 2008 overleden. Hij werd 77 jaar. Zijn zoon Jeff zal voorlopig de website voortzetten.

73,
Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 41 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.