@ in morse

Het morseteken voor het @ apenstaartje.
Sinds wanneer maakt het apenstaartje officieel deel uit van de morsecode? Onlangs vroeg iemand mij wanneer het apenstaartje (didahdahdidahdit of, zo je wilt, punt streep streep punt streep punt, als één teken geseind) officieel is toegevoegd aan de morsecode. In oude correspondentie van de examencommissie vond ik het antwoord: per 3 mei 2004.

Hierover stond in het Algemeen Dagblad van 20 april 2004 het volgende: Apenstaartje in Morse-alfabet Voor het eerst sinds 60 jaar wordt de Morsecode aangepast. De toevoeging van een nieuw karakter is te danken aan het massaal gebruik van internet, want het nieuwe teken dat op 3 mei officieel wordt ingevoerd is het apenstaartje. De International Telecommunications Union heeft tot een seincode voor dit teken besloten omdat veel radioamateurs tegenwoordig hun e-mailadres uitwisselen. Het wordt kort-lang-langkort- lang-kort.(.–.-.). Of dit nieuwe karakter populair zal worden is nog maar de vraag. Tot nu toe wordt @ verzonden als ‘at’, dus met de letters A en T. En dat is veel sneller:
kort-lang-lang (.–). Maar dat kon weer tot verwarring leiden met de letter W, die ook als kort-lang-lang (.–) wordt geseind.

Download het gehele artikel