Puerto Rico, KP

Arecibo in Puerto Rico, KPPuerto Rico, bij de DX-ers bekend als KP4, maar wat is het eigenlijk? Amerikaanse prefix en toch geen Amerikaans grondgebied? Of toch wel een beetje?

Onze laatste zomervakantie brachten we door op Aruba en op aandrang van dochterlief hebben wij een zijsprong gemaakt naar Puerto Rico. Dat doen de Arubanen meer, even shoppen en even wat anders zien dan dividivibomen, cactussen en droge grond. Uurtje vliegen van Reina Beatrix Airport, de Amerikaanse douane checkt je al in op Aruba en American Airlines brengt je comfortabel naar San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico.

Het eiland is een protectoraat van de Verenigde Staten, tegen het einde van de 19e eeuw bezette Uncle Sam Puerto Rico en nam het bewind over van Spanje. Sinds 1917 hebben de Puetro Ricanen ook het Amerikaanse staatsburgerschap, meer dan een kwart van de eilanders woont in de States (wie kent de West Side Story niet?). Verschillende keren is een referendum gehouden om Puerto Rico tot de 51e staat te maken, maar men blijft liever onafhankelijk. Nou, onafhankelijk!? De yanqui dollar is het enige wettige betaalmiddel, de postzegels zijn gewoon US mail en de shopping malls zijn nog groter dan de doorsnee Amerikaanse malls, fully airconditioned…

Puerto Rico ligt op een rijtje met Cuba en Hispanolia (Dominicaanse Republiek), de drie grootste eilanden van de Caribbean. Het klimaat is vergelijkbaar: warm, vochtig en natuurlijk de hurricanes. Het eiland meet zo’n 300 bij 50 kilometer, fraaie stranden en een heuvelachtig en begroeid binnenland. Een huurauto op het vliegveld, een hotelletje aan het strand bij Condado en wij waren klaar om het eiland te verkennen. Bezienswaardig: het grote regenwoud El Yunque, Old San Juan (authentieke vestingstad en fort uit de Spaanse tijd), de immense shopping mall Plaza Les Americas en de grootste radiotelescoop ter wereld bij Arecibo, voldoende dus voor een verblijf van 4 dagen…

Het tropisch regenwoud El Yunque ligt op een kilometer of 50 van San Juan. Op z’n Amerikaans zijn er efficiënte wandelpaden uitgezet, met een middagje ben je rond, maar het geeft wel een goed beeld hoe zo’n regenwoud er uitziet, zonder kapmes, zonder last van bloedzuigers, lianen, watervallen, enorme, oude bomen.

De volgende een technisch dagje, eens even kijken bij Arecibo. Op de heenweg zou ik zweren dat ik morsetekens op de autoradio hoorde. Bij later bestuderen van de kaart zag ik net buiten San Juan een enorm marineterrein en Coast Guard basis aangegeven. Dat verklaarde de morse, er staat daar het bekende Coast Guard station San Juan Radio/NMR, nog steeds actief in telegrafie kennelijk! De telescoop ligt hoog in de heuvels, de weg er naar toe is dank zij de enorme constructie prima, slingert er als een rollercoaster naar toe.

Drie grote constructiemasten zijn al van verre zichtbaar, daaraan is de “LNB” opgehangen, zo groot als een treinwagon (zie foto)! De schotel zelf ligt vast op bodem van een dal, heeft een doorsnede van 305 meter en is opgebouwd uit 40.000 geperforeerde platen aluminium van 1 bij 2 meter (zie foto). Meer dan 150 meter boven de schotel hangt het platform met de antennes. Deze kunnen door een speciale constructie worden gepositioneerd. De antennes zijn zeer gevoelig en zijn aangesloten op ontvangers die gekoeld worden met vloeibaar helium. Het systeem werkt op frequenties van 50 MHz to 10 GHz. Er is ook een mogelijkheid tot zenden. Een radarantenne kan via de schotel uitzenden, voor meer informatie, kijk eens op de website www.naic.edu van Arecibo Observatory.

Het verkeer op Puerto Rico is berucht, zeker voor Amerikaanse begrippen, in de reisgids wordt er voor gewaarschuwd: fasten your seatbelt and hold on to your underwear. Nu zijn we in Nederland gelukkig wel wat gewend, maar het blijft stunten! In Old San Juan heeft 500 jaar Spaanse aanwezigheid haar sporen achtergelaten. Veel van de huizen en gebouwen zijn in originele staat bewaard gebleven, evenals de smalle en hobbelige straatjes. De vasteland Amerikanen halen hier hun culturele hart op! Het fort del Moro heeft eeuwenlang indringers buiten de deur weten te houden, Engelsen, Hollanders en Portugezen hebben vruchteloze pogingen gedaan om de Spanjaarden daar weg te krijgen. Al met al een interessante zijsprong tijdens onze Arubaanse vakantie!

Terug thuis, zondagmorgen 19 mei, 8 uur, 10 MHz, de call NP3/N3GJ, warempel Puerto Rico. Nog niet gewerkt op 30 meter, de verbinding kwam snel tot stand ondanks niet al te sterke signalen. QSL direct aan de home call en enige weken later ligt zijn kaart in de bus: QTH was San Juan, Condado Beach, 16e verdieping van het Marriott Hotel, nota bene pal naast het hotel waar wij hebben gezeten! A small world zullen we maar zeggen. George werkte met bescheiden middelen, een Icom IC736, 100 watts en een 30 meter dipool.

73 es hpe cuagn,
Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 12 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.