DXpeditie naar Conway Reef

DXpeditie naar Conway ReefTijdens de bijeenkomst van februari gaf Ronald, PA3EWP een mooie lezing over zijn DXpeditie naar Conway Reef (3D20CR), samen met 7 Duitse zendamateurs. De opkomst van de afdelingsleden bleek aanzienlijk hoger dan voor de jaarvergadering de maand ervoor, de DX-ers hebben kennelijk weinig belangstelling voor bestuurlijke zaken.

Niet veel van de aanwezige amateurs hebben trouwens kans gezien om een verbinding te maken met Conway Reef. Het eilandje ligt dan ook wel aan de andere kant van de aarde en de condities laten al jaren te wensen over. Toch heeft het team kans gezien om in 8 dagen meer dan 33.000 verbindingen te maken, met CW, SSB, RTTY en PSK.

Conway Reef was een avontuurlijke tocht

Ronald schetste de avontuurlijke tocht per catamaran naar het rif (het eiland steekt maar een paar decimeter boven de zee uit!), het opbouwen van de stations, het bivakkeren en de herrie van de tienduizenden jan-van-genten. De vogels zagen kans om zelfs de VOX van de zenders te bedienen met hun gekrijs.

Zeker in vergelijking met de grote Amerikaanse expedities was het om een low-budget reis, waarbij de kosten van de boot naar het rif grotendeels zijn betaald door sponsors. Ook het gedrag van de amateurs in de pile-up uit de verschillende regio’s kwam aan de orde. Europa kwam – zoals al vaker vastgesteld – als het meest ongedisciplineerd en irritant uit de bus en dat gold niet alleen voor de Italiaanse collega’s! Het team sloot de expeditie af met het opruimen van allerhande troep op het eilandje, achtergelaten door Chinese schipbreukelingen!

MKARS80 bouwdoos

De Britse amateurclub in Milton Keynes (MKARS) heeft een leuke bouwdoos uitgebracht voor een 80 meter SSB-transceiver, de MKARS80. Voor 50 Engelse ponden koop je de complete kit, inclusief behuizing. Op de website www.radio-kits.co.uk staan meer details, ook kun je daar de bouwinstructie downloaden. De set heeft een bereik van 3.5 tot 3.8 MHz, 5 Watts output, voedingspanning 10-16 Volt, verbruik 120 mA (ontvangen) en 1,2 A (zenden). Uitlezing van de frequentie en voedingspanning via een digital schermpje. Voor CW is er een uitbreidingskit (keyer, sidetone). De ervaringen van een bevriende zendamateur zijn uitstekend, compleet geleverd, gemakkelijk te bouwen, prima audio en hij heeft er al 17 landen mee gewerkt. Leuk voor bijvoorbeeld SOTA-expedities!

SOTA in de winter

Ook in de winter gaan de SOTA activiteiten door. LX1NO, Norby en DC7CCC, Mario wilden graag vanaf een paar bergen in Nederland actief zijn. De afspraak werd gemaakt om elkaar te treffen bij Terlet (Galgenberg PA/PA-005) en Apeldoorn (Torenberg PA/PA-004). Eind januari werd een zaterdag besteed om op de winterse heuvels QSO’s te maken met de SOTA jagers.

Torenberg bleek legaal niet toegankelijk, het bospad was afgesloten met een soort slagboom. Gelukkig bleef de boswachter uit de buurt en in een prachtige omgeving werden op de Torenberg drie portable stations opgebouwd om een half uurtje in de lucht te zijn (40 meter CW). De buitenlandse gasten gebruikten allebei een verticale antenne voor 40 meter, type MP1 van Super Antennas USA (www.superantennas.com ). De antenne is af te stemmen door de straler op de juiste lengte te brengen (40 tot 2 meter). Voor verhoging van de efficiency worden enige radialen aangesloten. Handig om mee te nemen, maar een uitgehangen dipool doet het voor Europa beter.

SOTA landenlijst

De landenlijst van Summits on the Air is weer uitgebreid. Met ingang van 1 maart gaat Luxemburg meedoen en per 1 april kunnen ook bergen in Denemarken en Malta worden geactiveerd. Op de lijst komen nu ook al interessante landen voor als Libanon (OD) en Falklands (VP8), maar deze zijn tot dusver nog nooit te horen geweest. VP8 met een portable zender van 5 Watt blijft natuurlijk een uitdaging!

Ondergetekende heeft wel een andere berg geactiveerd, maar dan zonder radio. Op 6 februari stond ik op de hoogste top van Afrika, Uhuru Peak van de Kilimanjaro (5895 meter)! IJs, sneeuw en minus 20 graden op de evenaar, een fantastische ervaring! De tocht naar de top nam 5 dagen in beslag, twee dagen om naar beneden te komen. Slapen in tentjes en Afrikaanse sherpa’s (porters) mee voor alle spullekes.

Uhuru Peak

Een Zwitserse zendamateur informeerde mij dat in 2004 HB9BXE tijdens een reis naar Tanzania en Zanzibar vanaf Uhuru Peak actief is geweest als 5H1BP (zie QSL). Hans-Peter heeft op zijn tocht naar boven 4,5 kilo extra bagage meegenomen (transceiver FT-857, accu, antenne) en maakte via een Zwitsers controlestation zo’n 50 verbindingen op 21 MHz. Het grote probleem was het tijdstip van aankomst.

Over het algemeen gaat het laatste gedeelte van de beklimming ’s nachts zodat je om 6 uur op de top staat (zonsopgang). De band ging echter pas rond 10 uur lokale tijd open! Er bestond grote kans om dan in slecht weer (sneeuwbuien) terecht te komen. Een urenlang verblijf op bijna 6000 meter hoogte levert bovendien problemen op voor de ademhaling en hoogteziekte. Men blijft niet langer dan een half uur op de top. Een expeditie naar de top van 3 Russische zendamateur in 2003 mislukte, zij konden met hun FT-817 geen enkele verbinding maken!

Nieuwe plannen voor portable

Het voorjaar en de zomer staan weer voor de deur, dus nieuwe plannen voor portable activiteit kunnen nu gemaakt worden! Werken vanaf een bergtop heeft veel overeenkomst met een DXpeditie. Voor je het weet heb je een echte pile-up en roepen tientallen stations je aan. Je moet dan ook precies zo handelen als PA3EWP in zijn lezing schetste, orde op zaken brengen en de juiste roepnamen uit de kakofonie van signalen vissen. Kijk nog eens op de website van SOTA www.sota.org.uk voor details en laat eens van je horen!

73,
Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 54 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.