Actie voor Anna

Actie voor AnnaDe Actie voor Anna loopt nu al meer dan 2 jaar. Behalve dat de actie een groot succes is voor Anna en haar familie, heeft de actie mij tal van mooie contacten opgeleverd. Er is een heel netwerk ontstaan van zendamateurs die allemaal een steentje willen bijdragen!

Zendamateurs uit Zweden, Noorwegen, Duitsland en Oostenrijk hebben mij benaderd om informatie. Sommigen vonden mij na het intikken van UR5XCW en Anna in Google en kwamen zo terecht bij de artikelen in Twente Beam! Ook zij hebben bijgedragen om een betere toekomst voor Anna mogelijk te maken. Je kunt de wereld niet verbeteren, maar het geeft een goed gevoel om in ieder geval een arm gezin in de Oekraïne te kunnen helpen!

Eerder schreef ik al over de zendamateurs uit het Duitse Bohmte, OV !47, die samen een bedrag van 260 euro bijeenbrachten. Deze keer is het misschien aardig om een Oostenrijkse amateur te introduceren: OE5WLL, OM Willy uit Traun (bij Linz).

Willy zat mee te luisteren met één van mijn skeds met Gena, UR5XCW en na afloop riep hij mij aan voor een QSO. Het bleek dat hij ook al eens met UR5XCW had gewerkt. Later kreeg ik een lange brief van Willy, met wat persoonlijke gegevens. Het grappige is dat ik al in 1991 een QSO met hem had, waarvoor ook een QSL kaart was binnengekomen. Nu heb ik regelmatig contact, in CW en zelfs per telefoon.

Willy is nu 63 jaar. Hij kwam als jongeman van 23 uit Joegoslavië naar Oostenrijk en trouwde daar met een Oostenrijkse. Hij heeft twee zoons, die inmiddels zijn uitgevlogen. Sinds 1972 is hij actief als zendamateur – CW only. In 1999 is hij gepensioneerd als onderwijzer en hij heeft dus veel tijd voor de hobby…Het is nog een amateur van de oude stempel: geen PC, geen contesten. Hij stelt prijs op persoonlijke contacten en heeft meer dan 600 foto’s van zendamateurs verzameld tijdens de 46.000 verbindingen die hij inmiddels heeft gemaakt. Ook de foto’s van UR5XCW en PA0HRM zijn aan de verzameling toegevoegd!

Omdat Willy vroeger in het communistische Joegoslavië heeft gewoond kan hij zich de situatie in Oekraïne goed voorstellen en hij heeft Gena ook meerdere keren een financiële bijdrage per brief gestuurd. Hij vond het natuurlijk prachtig dat wij Anna en haar familie hadden bezocht in het kader van onze gezamenlijke hulpactie. Ook zijn giften worden goed besteed!

Willy is nu regelmatig te vinden op onze Oekraïne frequentie 10.127 kHz, zaterdag’s rond 1500Z.

De radiohobby heeft vele aspecten, naast de technische experimenten leveren onze contacten een prachtige bijdrage aan de internationale samenleving en kan een simpel CW QSO tot een heel netwerk van vriendschappen leiden.

Op de foto OM Willy “in der Ruhestand” achter zijn TS850.

Actie voor Anna giro 1658623 t.n.v. Hans Mulder, Delden.

Volgende keer weer wat nieuws uit Zhitomir!

73 en tot horens,
Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 16 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.