Morse versus moderne modes

Morse is als exameneis afgeschaft, maar nog lang niet dood. Hopelijk blijft morse de gemoederen nog lang bezig houden. Een zendamateur in Engeland, net geslaagd voor het instapdiploma, luchtte zijn hart in het Engelse blad Radcom. Hij was blij dat hij geslaagd was zonder de morsetest. Hij vond het maar tijdverspilling en al dat ouderwetse gedoe neemt veel te veel bandruimte in beslag. Hij ging gewoon “moderne” modes gebruiken. Zo’n opmerking vraagt natuurlijk om reacties!

Aankomende amateur 2 E 0 PIE schrijft over zijn ervaringen nadat hij de Foundation en iets later de Intermediate license had verworven. Hij is – niet meer verplicht – onmiddellijk begonnen met leren van morse, simpel omdat hij het leuk vindt om te doen. Dat is natuurlijk een prima argument, dat navolging verdient. Francis G4ALD slaat de spijker op de kop met de opmerking dat morse niet alleen een lange historische achtergrond heeft, maar tot op de dag van vandaag, zeker onder slechte condities, bewezen beter scoort dan SSB voor onze QSO’s. Het is niet voor niets dat voor de professionele lange afstandsverbindingen met schepen en vliegtuigen tientallen jaren morsetelegrafie werd gebruikt en pas verdween toen de satellietsystemen daadwerkelijk operationeel werden. Als je nu luistert op de amateurbanden dan kun je alleen maar vaststellen dat morse onverminderd populair bij grote groepen zendamateurs en daar zijn gelukkig ook heel wat newcomers bij! Wat willekeurige voordelen op een rijtje: zekere verbinding ondanks storingen, zwakke signalen, nog goed neembaar bij QRN, geen taalproblemen, eenvoudige apparatuur, de onderlinge band om samen de “geheime code” te beheersen. Dus Jo, ik hoop dat je nog heel wat aanmeldingen voor de CW-cursus gaat krijgen! Voor de twijfelaars: probeer gewoon eens uit te komen, er zijn altijd stations die de moeite nemen om met lage snelheid toch een QSO te maken.

Voor morse heb je een seinsleutel nodig. Tegenwoordig veelal een keyer omdat de elektronica voor perfecte morse in de meeste transceivers is ingebouwd. Tijdens mijn SOTA (bergtoppen on the air) activiteit in het voorjaar had ik mijn Bencher keyer met stalen voet meegesleept, een heel gewicht. Nu heb ik toch een alternatief gevonden: een leuk sleuteltje van de Duitse firma QRPproject. Het is een minipaddle met magneetvoetje in FT-817 uitvoering, kan zo op de zender worden geplakt. Bovendien kan het mechanisme naar binnen worden geschoven bij transport in de rugzak. Weegt drie keer niets. Zie de foto’s.

Onlangs was de bekende piratenafstammeling Bengt, SM7EQL weer QRV. De achter-achter-achter grootvader van Bengt was ene Conrad Wilhem Ahlefeldt von Falkenberg, een soort piraat die rond 1800 de Deense westkust onveilig maakte. In Pse QSL nr. 28 heb ik over hem geschreven naar aanleiding van zijn hobby om het groene spul te restaureren en gebruiken. Ditmaal was Bengt in de lucht met een

4-watts bakenzendertje op 3.568 kHz en werden de luisteraars (in morse!) verzocht om rapporten te sturen via e-mail. De zender is een door hem gebouwde replica van de befaamde Paraset uit de Tweede Wereldoorlog, geheel met originele of door hem nagemaakte onderdelen! Een paar weken later kon ik Bengt met de paraset werken op 40 meter. Hij had de paraset voorzien van een X-tal voor 7021.7 kHz en het zendertje produceerde met 5 watt een prima signaal (579) in Nederland. Ook PA3CWG, Ronald maakte een QSO. Kijk op de website van Bengt voor vele foto’s en beschrijvingen www.sm7eql.se. Zeker voor de liefhebbers van nostalgie een mooie en interessante website!

Dan nog even iets over DXLite, mobile Phone cluster interface. De Britse zendamateur G7VJR, Mike heeft een eenvoudige DX-cluster website gemaakt die gemakkelijk via een PDA kan worden opgeroepen, zonder allerlei franje. Kijk even op http://dxlite.g7vjr.org/, de website geeft een compact overzicht van actuele DX-stations op de diverse banden. Het wachten is nu op betere condities!

Tot slot de QRM. Niet alleen de slechte condities maakt het de zendamateur moeilijk, ook allerlei vormen van storing zijn soms heel hinderlijk. Vanavond een keihard AM signaal op 7.025 kHz, een Franstalig omroepstation met een enorme modulatiebrom en S9 plus 40 dB. Totaal onmogelijk om nog maar iets te doen over een bandbreedte van 10 kHz. En dat is voor het 40 meter CW-bandje (van 7.000 tot 7.040) heel veel. Iets hoger zitten de Russiche bakens op 7.039 kHz. Ik hoorde vanavond maar liefst 4 stuks tegelijk (1800 UTC): P, C, S en D. Dit zijn bakens van de Russische marine die in morse een identificatie uitzenden met één letter. P staat voor Kalinigrad, C voor Moskou, D voor Odessa en S voor Archangel. Behalve storing geeft het wel een aardige indicatie over de propagatie, het station S kwam toch 579 door, dus je zou met dit uiterste puntje van Rusland moeten kunnen werken! Er staan over de hele wereld een stuk of 16 van deze bakens. Om de Russen te pesten zet IZ3DVW/beacon soms een bakenzender aan op 7.039.50 kHz vanuit Padova! In Delden genomen met 579.

73,
Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 36 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.