Voorlichtingsdag morseschool

Voorlichtingsdag morseschool

De SS Rotterdam – Het toneel van de morseschool voorlichtingsdag

Afgelopen jaar berichten we al over de oprichting van een morseschool in Nederland. En nu komt de voorlichtingsdag ook in zicht.

Met inmiddels bijna 70 belangstellende cursisten staat de morseschool op de SS Rotterdam op het punt om af te trappen. Bij het ter perse gaan van dit artikel weten we echter alleen dat het plan is zo snel mogelijk eerst een voorlichtingsdag te houden.

De onzekerheid komt volgens de organisatoren naast de coronacrisis ook omdat er nog overleg gaande is met de eigenaar van het schip. Wie meer wil weten kan daarom het beste de website in de gaten houden voor meer informatie. Dat de cursus gaat starten ligt in elk geval wel vast.

Datum voorlichtingsdag

Edward Neef, voorzitter van de stichting PI4HAL vertelt dat ze druk in overleg zijn met eigenaar Westcord Hotels om een geschikte datum te vinden voor de voorlichtingsdag. “Wij houden die dag omdat we namelijk eerst willen weten hoeveel van de belangstellenden inderdaad de cursus gaan doen.”

De huidige call van het radiostation op de SS Rotterdam met daaronder de oude call van het schip

De verwachting is dat de animo om ook echt van start te gaan groot zal zijn. Neef: “We sluiten niet uit dat we in poules moeten gaan werken of dat we wachtlijsten moeten hanteren. De start van de cursus zelf willen we in ieder geval zo snel mogelijk na de voorlichtingsdag laten plaatsvinden, want het heeft allemaal wel erg lang geduurd. Maar ik ben zeer enthousiast over wat ons opstartteam tot nu toe allemaal heeft gedaan. Het resultaat mag er zijn vind ik en hopelijk vinden de cursisten dat straks ook! Les in morse krijgen op dit iconische schip is wat ons betreft de beste manier om morse als immaterieel cultureel erfgoed in stand te houden.”

Extra mensen

Gezien de grote belangstelling is het bestuur van PI4HAL op zoek naar extra mensen die morseles kunnen geven. Neef: “We denken bijvoorbeeld aan ex-radio-officieren of mensen met veel kennis en ervaring in morse of zend- en seintechnieken. We hebben verschillende lesmodules samengesteld. Als je er meer van wilt weten, omdat je misschien wilt helpen om het vak door te geven: je bent van harte welkom. Een mailtje naar bestuur@pi4hal.nl is dan voldoende en we nemen contact met je op.”

Legendarisch

De SS Rotterdam is een van de legendarische stoomschepen van de Holland America Lijn (HAL dus). In de gloriejaren voer het als cruiseschip over alle wereldzeeën. De oorspronkelijke roepletters van het schip waren PHEG. Het schip ligt nu vast aan het Derde Katendrechtsehoofd in Rotterdam en doet dienst als hotel en horecagelegenheid.

Het schip is helemaal in oude luister hersteld door heel veel vrijwilligers. Radioamateurs en voormalig marconisten hebben zich ingespannen om te zorgen voor zoveel mogelijk authentieke apparatuur. In het schip is dan ook een klein radiomuseum gevestigd, vlak voor de tegenwoordige ‘amateurshack’ PI4HAL gelegen. Beiden zijn open voor publiek.

Kaartenkamer met daar achter radiokamer Foto Alf van Beem

In het radiomuseum is de expositie ‘Wireless Station’ ingericht. Het is een mix van vitrines, borden met uitleg, foto’s en allerlei radioapparatuur uit de hele 50 jaar dat het schip alle wereldzeeën bevoer. Ook het leven van de radio-officieren aan boord komt aan bod.

In dit museum is van alles te zien, van buizenapparatuur tot Sailors en morsesleutels. Daar mag je als bezoeker ook aankomen. De kwetsbare apparatuur staat wel achter glas. Het is voor zowel radioamateurs als andere bezoekers aantrekkelijk om een kijkje te nemen.

PI4HAL

De shack van PI4HAL wordt helemaal gerund door radioamateurs. Het bestaat inmiddels elf jaar. Ongeveer 35 leden draaien daar bij toerbeurt diensten. De toeristen en hotelgasten die een toer over het grote schip maken, gaan ook altijd ook langs de radiokamer. Zij kunnen met ervaren ‘sparks’ (marconisten uit de scheepvaart) hun eigen naam in morse oefenen en een certificaat van bekwaamheid krijgen. De radioamateurs in de shack geven dan uitleg over wat zij daar doen en waarom.