Mijn eerste TI op 40 meter

Mijn eerste TI op 40 meterOp een willekeurige, vroege vrijdagochtend (7 uur, half acht) even geluisterd op 40 meter. Het is aardig wat je dan in een kort tijdbestek voorbij hoort komen. De fanatieke DX-ers luisteren natuurlijk niet, die gaan eerst kijken op een DX-cluster om te zien wat er allemaal te werken is. Sommigen hebben zelfs de zender aan het DX-cluster gekoppeld en plukken de stations er met een druk op de knop uit. Bij mij is het nog hand- en oorwerk, even luisteren dus op een stil momentje in de ochtend.

Mijn eerste TI op 40 meter

ZL1BYZ, John op 7.008 in QSO met een Zweeds station. Na afloop van de verbinding storten tal van (meest Oost-Europese) stations zich op de frequentie en gooien de zaak helemaal dicht. John wilde gewoon even een paar QSOtjes maken met Europa, dus hij trekt zich schielijk terug. Op een ander plekje (7.026) zit een station uit Costa Rica CQ te roepen. Nu is dit een voor DX wat ongebruikelijke frequentie, het signaal is tamelijk zwak (559) en ik roep de OM (TI2KWN) aan. Hij komt keurig terug, er zit niemand mee te roepen en we hebben een normale verbinding, met uitwisseling van naam en QTH, rapport en zenderinfo, Toch mijn eerste TI op 40 meter, met 50 watt en een laag hangend dipooltje! Het aardige is dat verder niemand het station in de gaten heeft.

Ik heb later toch eens op de cluster gekeken, maar het station is onopgemerkt gebleven! Hoe anders met SD7W. Dit station op 7.013 werkt vanaf een eiland met IOTA referentie EU-087 en veroorzaakt een lekkere pile up. Een kakofonie van roepende stations waarbij enige vorm van orde of hamspirit lijkt te zijn verdwenen: de junglewet van de sterkste geldt hier helemaal. Met enige tactiek (wachten op een stil momentje) kwam ik er na een paar minuten toch door en kon mijn 599 in ontvangst nemen! Verder nog tegengekomen EA9PY vanuit Ceuta (Spaans Noord Afrika), ook niet alledaags in verbinding met AA4AK. Na het QSO verdwijnt ook dit station uit de ether, nadat een horde aanroepers de werkfrequentie volledig hebben overspoeld!

QSL-kaart in de bus

R35NP operator RW1AI

In juli gleed de QSL-kaart van R35NP in de bus! Daarmee werd mijn (enige) verbinding op 40 meter met het poolstation op de ijsschots bij de Noordpool bevestigd. Operator is de bekende poolreiziger en amateur Mike Fokin RW1AI. Het Russische Drifting Station NP-35 heeft bijna een jaar op een ijsschots in de poolzee rondgedreven. De enige Duitse wetenschapper Jürgen Graeser is in april door een vliegtuig van het Alfred Wegener Instituut afgehaald en de rest van de bemanning zal later worden geëvacueerd. Op de website van het instituut (www.awi.de) staat een uitgebreid verslag van de poolexpeditie. Het poolstation NP-36 wordt nu ingericht voor de volgende expeditie, het is nog onbekend of er ook amateur-activiteiten plaatsvinden.

SOTA

Op 1 september 2008 ging de Nederlandse afdeling van SOTA Summits on the Air van start! Met 4 geregistreerde bergen doet ook ons land in duit in het bergbeklimmerzakje! De manual met algemene informatie kun je downloaden op de website van SOTA. Inmiddels zijn 3 heuvels geactiveerd, er blijkt een heuvel (Torenberg) niet bereikbaar te zijn voor wandelaars, maar er moet nog gepraat worden met de beheerder van het natuurterrein.

Vanuit Zwitserland heb ik samen met Kurt, HB9AFI een echte berg in de lucht gebracht. Een vakantie in Wallis werd door mij ook gebruikt om de Mont de l’Arpille (2085 meter) bij de Franse grens te beklimmen. Een mooie ervaring! Het was schitterend weer, strakblauwe lucht en vanaf de Arpille had je een fantastisch uitzicht op het Rhonedal en het Mont Blanc massief. De klim naar boven heeft zich echt geloond (2 uur klauteren met de radiobagage)!

Daarnaast werd er natuurlijk druk gewerkt door Kurt (onder de call HB10DX/P) en mij, op 40, 30 en 20 meter. Verschillende Nederlandse stations zagen kans om door de pile up te komen (PA3CWG, PA0XAW, PA0CLN en PA2PCH). De SOTA referentie is HB/VS-112 en het was de eerste keer dat vanaf deze berg werd gewerkt. Nieuwe tochten staan zeker weer op het programma, het is een mooie combinatie van bergwandelen en pile ups afwerken.

73,
Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 42 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.