Hoeveel radiozendamateurs zijn er in Rusland actief?

RA4HW in Novokuibyshevsk (Rusland), old man StanHoeveel radiozendamateurs zouden er in Rusland actief zijn? Zoiets vraag je je wel eens af als je meerdere keren met hetzelfde station een QSO maakt.

Voorbeeld: RA4HW in Novokuibyshevsk, old man Stan. De eerste verbinding was op 14 februari 1993 (14 MHz) tijdens de PACC contest, vervolgens komen in het log de QSO’s van 8 december 2001 (10 MHz), 26 april 2002 (24 MHz) en 5 april 2003 (21 MHz). Misschien dat ik Stan nog eens op alle banden werk dus.

Ik schreef al eens eerder over Stan, zijn eerste QSL toont hem in 1993 met zijn zoon Dennis ca. 4 jaar in de shack, op de kaart van april 2002 staat Stan met wat grijzere slapen en meer rimpels, inmiddels wel met een mooie Japanse transceiver in de shack, maar de gordijnen zijn nog steeds hetzelfde…

Tijdens het laatste QSO van april 2003 (een CW QSO van 27 minuten) vertelde Stan dat Dennis inmiddels 16 jaar is en hijzelf 53. Hij verzamelt niet alleen QSL kaarten, maar ook foto’s van zendamateurs. Hij heeft inmiddels een 20 centimeter dik fotoalbum met 500 foto’s van amateurs uit alle delen van de wereld! Dat doet me denken aan die oude vooroorlogse QSL kaarten, daarop stond vaak een foto van de operator of men stuurde extra een foto mee. Op de kaart stond dan ook “photo for photo” om aan te geven dat men graag wilde zien wat er in de shack van de ander stond.

En nu ik het toch over Russische amateurs heb: laatst ook nog een verbinding gemaakt met RV6HA op 30 meter, OM Ken in Pyatigorsk. Deze OM heeft met 852 PA stations gewerkt (hopelijk hebben ze ook allemaal een QSL kaart gestuurd). Nog niet zoveel als Johannes in Canada, maar toch een respectabel aantal!

Ja vrienden, er is meer op de band te doen dan alleen fiveninenine in een 2 seconden QSO!

73,

Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 4 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.