Wie zag de Lancaster crashen?

Wie zag de Lancaster crashen?Wie zag de Lancaster crashen?

Onder deze kop stond er onlangs een artikel over een Britse bommenwerper in dagblad Tubantia, dat prachtig aansloot bij een verhaal dat ik tijdens een QSO op 14 januari met G4VHH op 40 meter hoorde over de Battle of Britain. De Tweede Wereldoorlog is (bijna) 60 jaar geleden beëindigd. De old timers die er nog iets over kunnen vertellen worden schaars.

Deze old timer (hij vertelde dat hij 76 jaar was) woont in een gehuchtje boven Lincoln, Lincolnshire. Ik was natuurlijk nieuwsgierig en vroeg wat de naam van het gehucht was. Ik heb een zeer gedetailleerde roadmap van het Verenigd Koninkrijk, waarop zelfs de kleinste gehuchten staan. Het plekje heette Corringham (7 huizen) en ik zag op de kaart dat het omgeven was door vele vliegveldjes, vermoedelijk een overblijfsel uit de oorlog. De OM (Fred) bevestigde deze veronderstelling. O.a. het veld Sturgate lag maar een paar kilometer van hem vandaan. In de oorlog waren daar vele vliegvelden in gebruik, voor de Spitfires die de industriesteden Manchester en Leeds moesten beveiligen en voor de kisten van de RAF Bomber Command die de Duitse steden onder de hamer namen.

Voor Fred was het als schooljongen een opwindende tijd (Exiciting days for a schoolboy, old enough to know what was happening and too young to be involved….). De lucht was iedere dag opnieuw vol met vliegtuigen en er waren vele ongelukken, kisten die door pech neerkwamen, of andere die gehavend uit Duitsland de vliegvelden net niet haalden.

Ongelukken met vliegtuigen betekenden een groter gevaar voor de bevolking daar dan de aanvallen van Duitse vliegtuigen… Fred had een narrow escape toen een tweemotorige Manchester (die bekend stond om zijn onbetrouwbare motoren) motorpech kreeg en één van de motoren vlam vatte. De piloot gooide op een hoogte van enkele meters zijn lading bommen af, die Fred op een haar na miste en gelukkig niet explodeerde. Het bleken zware landmijnen te zijn! Het vliegtuig had een Poolse bemanning, die er na een noodlanding met lichte verwondingen afkwam!

Meer dan 700 vliegtuigen stortten neer in Lincolnshire tijdens de zes oorlogsjaren. Het bleek dat de Manchester topscorer was in de crashes, de motoren waren onbetrouwbaar en het vliegtuig was over het algemeen te langzaam. De Lancaster was een beter ontwerp, volgens de informatie was deze viermotorige kist ontwikkeld uit de tweemotorige en onbetrouwbare Manchester. Ik vertelde Fred dat hier in Twente ook een belangrijk vliegveld was waar vandaan de Luftwaffe opereerde tegen de geallieerde vliegtuigen. Heel wat vliegtuigen zijn dan ook in Nederland neergekomen, de Lancaster die op 21 januari 1943 boven Enschede werd neergehaald was er één van en sommige zijn zelfs verzwolgen in de drassige bodem van wat nu de Flevo en Noordoost polder is. De foto toont de propeller van een Lancaster die bij Schokland werd gevonden. Fred besloot het QSO met de opmerking pleased to say I have friends on the radio and hope things stay that way….

Na het beëindigen van ons QSO werd Fred dan ook onmiddellijk aangeroepen door een Duits station, die waarschijnlijk geïnteresseerd had zitten meeluisteren!

73,
Hans, PA0HRM

PS: De Lancaster was een zeer succesvol vliegtuig, ontwikkeld uit de tweemotorige Manchester en uitgerust met nieuwe, krachtige Rolls Royce Merlin XX motoren. In september 1941 werden de eerste Lancaster afgeleverd aan het 44e RAF Squadron. De fabrikant Avro kon de productie van de reusachtige order zelf niet aan en het toestel werd ook gemaakt in de fabrieken van Armstrong Whitley, Vickers Armstrong en Austin Morris. Er zijn in totaal 7377 Lancasters gebouwd.

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 14 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.