Amroh Uniframe onderdelen ter beschikking stellen

Amroh onderdelenDe Dag voor de Radioamateur 2011 was weer een happening van betekenis. Ondanks (of dankzij?) het mooie weer stroomde de Americahal in Apeldoorn zaterdagmorgen weer vol met geïnteresseerde en kooplustige radioamateurs. De officiële opening trok een honderdtal belangstellenden, niet veel als je het aantal bezoekers bekijkt. De wegblijvers hebben dan ook de kwinkslagen in de toespraak van Klaas, PA0KLS en de benoeming van PA0VVH als amateur van het jaar gemist. De lezing over het stoomschip Rotterdam en PI4HAL vond men duidelijk interessanter, daar zaten ongeveer 150 mensen! Voor beide presentaties was het grijzekoppetjesgehalte hóóg.

Het Tukkertjesproject

De afdeling Twente kwam uitstekend voor de dag met de presentatie van het zelfbouwproject ’t Tukkertje. Het idee van Henk, PA2TB om de verschillende bouwsels in Apeldoorn ten toon te stellen was een schot in de roos. De zenders kregen veel aandacht van de bezoekers. Een compliment voor Henk en zijn medebouwers is dan ook op zíjn plaats! De inzending zou zeker in aanmerking gekomen zijn voor de prijs van het Veronfonds als beste zelfbouwinzending, maar deze ging helaas naar iemand anders.

Amroh Uniframe

In de Twente Ronde van onlangs deed PA2TB een oproep om Amroh Uniframe onderdelen ter beschikking te stellen. Hij heeft de beschikking over een machinepark om deze aluminium plaatjes uit lang vervlogen tijden na te maken, maar hij heeft de originele onderdelen nodig voor de maatvoering. De reacties waren enorm. De enigszins slaperige ronde kwam warempel tot leven en iedereen wist wel iets over de befaamde framepjes te vertellen. Ik denk dat iedere radioamateur in de jaren 50-60 wel iets met deze plaatjes in elkaar heeft geknutseld!

Na enig zoeken in de junkbox kon ik een assortiment frames bij elkaar scharrelen en Henk ter beschikking stellen.

Maar wat zijn dan die uniframes?

In de vijftiger jaren werd natuurlijk veel zelf gebouwd, door jong en oud. Het maken van een metalen chassis was niet voor iedereen weggelegd, het ontbrak aan gereedschap en handvaardigheid. Amroh, de bekende onderdelenfabrikant, kwam toen op de markt met een soort meccanosysteem waarmee allerlei verschillende chassis in elkaar konden worden gezet. Ieder plaatje had een eigen code (UF001, UF002, enz.) en de plaatjes hadden voorgeboorde gaten voor bijvoorbeeld noval- of rimlockbuisvoeten, spoelen, draaicondensatoren en entrees en moesten met schroefjes en boutjes in elkaar worden gezet. Eenmaal aan de slag werden er natuurlijk allerlei varianten van gemaakt, men zaagde halve plaatjes af, er verschenen tussenstukjes en schotjes en ga maar door. De toepassing was onbeperkt. Kristalontvangers, een VFO, versterkers, middengolfzenders voor de piraat, van alles werd er van gemaakt! De junkboxen van de oldtimers moeten nog vol liggen met halfafgemaakte of gesloopte bouwsels! De standaardleverancier in Hengelo was Radio Nachtegaal, die een breed scala van Amroh-onderdelen op voorraad had.

Seinen en opnemen

Bij die zoektocht naar de Uniframes kwam ik ook het boekje “Seinen en opnemen” tegen. Hierin staan diverse ontwerpen waarbij gebruik gemaakt wordt van de frames, zoals een kortegolfontvanger, voor mij het begin van de overstap van radioamateur naar zendamateur. Er dwarrelde een kladje uit het boekje. Het was een aantekening van mijn allereerste QSO in 1965 met DL1LQ in Hamburg, rapport 589X. Op de achterkant stond het schema van de zender, een totaal gestripte Commandset, teruggebracht tot een VFO en PA met pifilter. Deze Commandset heeft na jarenlange omzwervingen rust gekregen onder de vleugels van Willy, PA0WDH, die het zendertje in vrijwel originele staat heeft teruggebracht. De Commandset (BC-696 met 2 x 1625 – de 24V versie van de 807 – in de eindtrap) heb ik in een eerder stukje al eens beschreven. PA0AAJ heeft in zijn lezing van 26 oktober een uitgebreide presentatie gegeven over dit befaamde ontwerp. De zenders (2 stuks) en ontvangers (3 stuks) waren te vinden in alle Amerikaanse vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog en er zijn bijna 1,5 miljoen exemplaren van gemaakt. Zelfs nu kun je in de States zo’n set nieuw in originele verpakking kopen! Hoogstwaarschijnlijk gaat ie ook nog meteen werken als je de voedingsspanning op zet! In het Aviodrome bij PI9ADL in Lelystad kun je de originele apparaten werkend bewonderen.

Pse QSL via bureau…

Kaarten zijn soms lang onderweg. Tijdens de meeting van eind oktober kreeg ik een kaart van het luisterstation (SWL) DE1GIS. Hij hoorde een QSO van mij met DA0SAR en vroeg een QSL via het bureau. Datum van de verbinding: 22 maart 1992. Gecontroleerd in mijn oude logboek, klopte helemaal, CW verbinding op 40 meter. Zijn kaart (via het bureau) heeft er wel meer dan 19 jaar over gedaan om mij te bereiken! De antwoordkaart gaat natuurlijk via het bureau retour. Wie heeft een beter record?

73,
Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 68 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.