De tasto semiautomatico di HB9FAE

De tasto semiautomatico di HB9FAEMet QRP een beetje rondhangen op 40 meter, ’t is al laat, rustig op de band. Het zendertje (CW) is een MFJ 9040, 4 Watt output aan de doublet van 2 x 10 meter. Hoor een Zwitser, HB9DQP, even aanroepen, nog eens en ja hij komt terug. Rapport 539, maar ja R5 is leesbaarheid 5 dus eigenlijk geen probleem.

Waarom nu die Zwitser? Hij klonk zo aardig! Zo te horen een echte telegrafist, met een mechanische bug, je weet wel zo’n vibroplex, seint met een verend blad automatisch punten, de strepen moet je zelf maken. De sleutel produceert dan ook een typisch herkenbaar geluid. Vroeger gebruikten alle Amerikanen zo’n ding, soms hoor je nog wel eens een old timer, echt herkenbaar.

Het gesprek kwam natuurlijk op de bug, het bleek geen vibroplex te zijn, maar een eigen fabrikaat van een vriend, hij verwees naar website www.ing-dalessi.com (website bestaat helaas niet meer) voor meer info. De QSL ging via eQSL, dus ik moest toch al op het web, even kijken op die website.

Nou, een prachtig stukje werk. De tasto semiautomatico di HB9FAE, kennelijk een echte liefhebber van mooie mechanica! Toch maar eens mijn vibroplex van stal halen, want lang geleden heb ik daar ook menig QSO mee gemaakt. CW blijft een passie, maar hoe dragen we de liefde over aan al die trappelende C amateurs die straks de HF banden bestormen?

73,

Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 3 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.