Een QSO met OK1HCG in Praag

Een QSO met OK1HCG in PraagOnlangs had ik een QSO met OK1HCG, Karel in Praag. Karel is ook een actief in de bergen en is regelmatig te horen op de SOTA frequenties. Nu hadden we thuis een verbinding op 40 meter. Hij had een nieuwe transceiver, de JUMA TRX2, een kit uit Finland. Ik gebruikte de oude FT-7 van Yaesu. Met 10 Watt uit beide transceivers hadden we een uitstekende verbinding op 40 meter.

De TRX2 kit wordt op de markt gebracht door twee Finse zendamateurs JUha OH2NLT en MAtti OH7SV en is een modern ontwerp voor CW en SSB. Er wordt gebruik gemaakt van een quadrature sampling techniek voor modulatie en demodulatie, een DDS-controlled VFO en een interne microprocessor om alle functies aan te sturen.

Bij zenden op 10 Watt output neemt de set 2,5 A, op ontvangst 400 mA. Voor een langere tijd op de bergen moet je dan toch een flinke accu meenemen! De TRX2 all band kit kost 689 euro. JUMA heeft nog een gevarieerd aanbod aan QRP kits en lineairs (www.nikkemedia.fi/juma).

Werkt ook zonder antenne…

Als je meerdere transceivers gebruikt moet je de antenne natuurlijk omsteken. Na een tijdlang de Kenwood TS-440 gebruikt te hebben was het nu weer eens tijd voor de Yaesu FT-990. Die heeft weliswaar een ingebouwde tuner, maar op 80 en 40 gebruik ik ‘m altijd met een Z-match paralleltuner. Transceiver aangesloten op de tuner, afstemmen, 1:1 SWR en zenden maar.

Verschillende QSO’s gemaakt op 40 meter, toen ik opeens zag dat de 400 ohm lintlijn van de antenne helemaal niet was aangesloten! De tuner met de fikse spoel werkt dus kennelijk prima als antenne, gewerkt met TA3AX (rapport 569) en een SOTA-station die met 3 Watt op een berg in Frankrijk zat. Hij kwam bij mij op deze bijzondere antenne met RST 229 binnen, maar toch maakten we een succesvolle verbinding!

Kon Tiki LI2B

In 1947 was er een bijzondere DX-peditie. De Noorse onderzoeker Thor Heyerdahl startte op 28 april 1947 voor een reis op een vlot van balsastammen om aan te tonen dat de bewoners van de eilanden in de Stille Oceaan oorspronkelijk afkomstig waren van het vasteland van Zuid Amerika. Hoewel Heyerdahl een hekel had aan moderne spullen liet hij zich overhalen een radio mee te nemen en daar horen natuurlijk ook operators bij. De bemanning bestond uit 6 man, 5 Noren en een Zweed en ze waren allen zorgvuldig uitgezocht voor hun taak.

De twee telegrafisten waren Knut Haugland en Torstein Rabby en beiden hadden grote ervaring opgedaan met de bediening van kleine zenders onder moeilijke omstandigheden. Haugland nam deel aan de SOE-sabotageactie in de Tweede Wereldoorlog om de Duitse zwaar waterfabriek in Noorwegen te vernietigen en Raaby gaf vanuit een verborgen positie bij een Noors fjord per radio berichten door over het Duitse slagschip Tirpitz. Zijn activiteiten leidden er uiteindelijk toe dat het schip door Britse bommenwerpers tot zinken werd gebracht.

Ex-sabotagezendertje met handgenerator

Het radiostation van de Kon Tiki kwam onder de call LI2B uit en maakte vele verbindingen met zendamateurs in de USA en zelfs rechtstreeks met Noorwegen. Men beschikte over een zender voor 40 en 20 meter, voorzien van een 2E30 in de eindtrap met een vermogen van 10 Watt input. Voor noodgevallen had de Kon Tiki nog een ex-sabotagezendertje met een handgenerator. Daarmee zagen ze kans om na de stranding aan het einde van de reis contact te leggen met Amerikaanse zendamateurs. Voor de ontvangst gebruikte men een National NC-173, toen een uitstekende ontvanger, die zelfs de stranding overleefde en na een langdurige afdroogoperatie weer tot leven kwam. De tocht duurde ruim 3 maanden over 6980 kilometer, voortgedreven door de Humboldtstroom. De belevenissen kun je nalezen in het boek van Heyerdahl “De Kon Tike Expeditie” (bij De Slegte ongetwijfeld nog te vinden).

Caribisch Nederland

Sinds 4 maanden zijn Bonaire, Sint Eustatius en Saba bijzondere gemeenten van Nederland. Toch horen de bewoners (20.000) er administratief nog niet echt bij. Zo loopt de postbezorging helemaal niet. De Rijksdienst Caribisch Nederland adviseert om als adres Nederland of beter Caribisch Nederland te gebruiken. Maar een pakket uit Japan of Duitsland met bestemming één van de BES-eilanden gaat eerst naar Europees Nederland en in het buitenland kan men nergens het land “Caribisch Nederland”vinden. Gevolg is dat de post een lange zwerftocht maakt!

De eilanden hebben ook geen postcode, zodat bestellingen via internet niet kunnen worden aangemaakt. En hoe zit het met de zendamateurs? De nieuwe landindeling voor DXCC heeft er 4 landen van gemaakt: PJ2 Curacao, PJ4 Bonaire, PJ5 Sint Eustatius en Saba, PJ7 Sint Maarten. Aruba P4 was al een DXCC land. Toen de nieuwe status op 10.10.10 werd ingevoerd stroomden niet meteen hele volksstammen Nederlandse zendamateurs naar de eilanden, wij moesten het (weer) aan de Amerikanen overlaten om het gebied te activeren! AH6HY wist met SSB bijna 12.000 QSO’s te maken vanaf Sint Eustatius (100 Watt met een Kenwood TS-480).

KX1

De minitransceiver is operationeel! Met de hulp van David (PB2X) is het setje in elkaar gezet en werkte meteen. Een klein probleem deed zich voor toen tijdens de “ïnburn” periode een condensator de geest gaf, maar na vervanging van dit slechte component werkte alles weer zoals het moest. QSO’s gemaakt op 40 en 20 meter, zelfs met de Oostkust van Amerika (met 3 Watt). Nu nog mee op expeditie!

73,
Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 62 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.