Zo maar een avond op 80 meter

Zo maar een avond op 80 meterZo maar een avond op 80 meter. Twee Britse stations zijn met elkaar in verbinding en na afloop van dat QSO roep ik één van de OM’s aan. G3MJX, Tony in Cromer. Toevallig was ik de schoenendozen met QSL-kaarten aan het ordenen en tussen een enorme stapel Engelse kaarten viste de kaart van G3MJX op. Het was een bevestiging van een QSO op 12 maart 1991!

Tony was natuurlijk verrast om na 20 jaar weer in contact te komen met die Nederlandse amateur. Tony is al in 1993 met pensioen gegaan, maar hij is nog altijd actief op de band met QRP “homebrew”. Toch een mooie hobby, niet aan leeftijd gebonden!

BC-454

Een amateur in Hengelo had mij gevraagd om te helpen opruimen, er lagen nogal wat oude spullen bij hem op zolder. Is er nog wat bij voor de verkoping?! Altijd aardig om te ervaren wat bij zo’n opruiming te voorschijn komt! Een complete ontvanger, type BC-348, bij alle old timers bekend. Maar die bleef in de familie, een zoon wilde om graag bewaren. Een BC-625, heel wat zendamateurs hebben daarmee de eerste schreden gezet op de twee meterband.

En een zwart kastje, typisch onderdeel van een vliegtuiginstallatie uit de Tweede Wereldoorlog. Blijkt een Western Electric BC-454B te zijn, een compacte ontvanger uit o.a. de B-17 bommenwerper voor de frequentieband 3 tot 6 MHz, voorzien van 6 buizen en een dynamotor voor de benodigde hoogspanning. In Amerika kun je deze ontvanger nog altijd – nieuw in doos -via diverse websites bestellen! Kun je nagaan hoeveel er ooit van geproduceerd zijn.

De nostalgische apparatuur is aan onze superverzamelaar van militair spul PA0WDH overgedragen. Een doos met misschien bruikbare spullen, waaronder een Kenwood porto TR-2500 ging naar het bestuur voor de verkoping.

Inoue Communication Equipment Corporation

Nooit geweten dat Icom zo heet! Maar ik vond de naam in de manual van een Icom IC-202. Bij de opruimactie kwam deze portable VHF-transceiver boven water. Een wonderlijk ding uit de 70er jaren. Het moet wel er rare kronkel in de marketingstrategie van Icom geweest zijn om dit apparaat te ontwerpen en in de markt te zetten. Want wie had er in die tijd nu belangstelling voor een portable transceiver – een uit de kluiten gewassen portofoon – alleen geschikt voor USB en CW in een beperkt bandje van 144.000 tot 144.400 MHz?! De voeding krijgt het ding van 9 D-size cellen of een externe voeding van 13.8 V via een kabeltje en er komt 3 Watt uit.

Na wat gegoogle vond ik wat meer informatie, waaronder een uitgebreid verhaal van ene AC5XP, Loek d’Hondt. Warempel een oud ETGD-er. Hij heeft de set gebruikt om er vanaf de ETGD-toren van de Universiteit Twente verbindingen mee te maken, tot in Engeland aan toe. Toch nieuwsgierig of we het setje weer aan de praat zouden kunnen krijgen. Er is geen snoertje bij, dus 9 droge cellen in de daarvoor bestemde ruimte geplaatst en na enig gepruts aan de knoppen komt er zowaar geluid uit! De ingebouwde telescoopantenne uitgeschoven en ook zenden lijkt te gaan, het metertje slaat veelbelovend uit bij het inspreken in de mike.

Via de Twenterepeater gevraagd of er iemand uit kon komen in SSB rond 144.150. Hans, PE1ACB was standby en we hebben een QSO weten te maken in enkelzijband tussen Delden en Enschede. Al met al, een zeldzaam kastje, echt een collector’s item, niet in gesleuteld en mooi gebouwd. De 2 meter en 70 centimeter versie van de IC-202 blijkt veel gebruikt te zijn voor amateur-satelliet communicatie.

II1ECO

Een bijzonder station in mei was nog II1ECO, ter gelegenheid van de eerste “ECOLIMPIADE” in het Italiaanse Monferrato. Het gaat om een innovatief sportevenement om een gezonde en duurzame levenstijl te promoten. Hoe bedenkt men het! Maar II1ECO werkt op zonne-energie, zoals op de foto is te zien. Niet een installatie die je even op je vakantie meeneemt, maar het lijkt me voldoende voor een transceiver.

Ik wens jullie allemaal een prettige vakantie!

73,
Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 65 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.