Zender gebouwd door Dr. Mario Munoz Monroy, CO5MM

Niet alleen de zendamateur wordt aangetrokken door contacten met verre landen, ook de kinderen van de zendamateur hebben er last van. Mijn dochter heeft onlangs haar vakantie doorgebracht op het mooie eiland Cuba. Een prachtige ervaring: zon, zee, blauwe lucht, sigaren, oldtimers en …. radio. Bij haar bezoek aan het “revolutiemuseum” ontdekte zij een oude radiozender, die zij voor mij op de gevoelige plaat heeft vastgelegd.

De zender is gebouwd door Dr. Mario Munoz Monroy, CO5MM, in het begin van de vijftiger jaren. Hij woonde toen in Colon, Mantanzas en was betrokken bij de opstand tegen Cubaanse dictator Batista. Hij heeft nog twee van dergelijke zenders gebouwd voor Fidel Castro en zijn opstandelingen. Munoz Monroy werd in juli 1953 vermoord door regeringssoldaten. Het aardige aan de zender is de stuurtrap. De kenners onder ons zien onmiddellijk de bekende “commandset” BC-696. Dit was de eerste zender van ondergetekende, na enig sloop- en knipwerk geschikt gemaakt voor 80 meter. Mijn zender is vorig jaar bij Willy, PA0WDH beland. Hij is bezig het zendertje in originele staat terug te brengen.

Tijdens de jaarvergadering heeft onze afdeling gediscussieerd over het slechte gedrag op de amateur-banden en hoe wij daar als amateur-gemeenschap iets aan konden verbeteren. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een VR-voorstel in die richting van de afdeling Twente. Het onderwerp “gedrag op de band” leeft in meerdere landen. Een interessante stelling vond ik bij de ingezonden brieven van het Amerikaanse blad QST. OM Randy, W6SJ probeert in de ochtenduren via het lange pad op 40 meter met Europa te werken. Hij hoort opeens een voor hem bijzondere call – EY uit Tadzjikistan. Een paar sterkere stations uit de omgeving werken hem eerst, Randy – met eenvoudige middelen,100 watt en een vertical – wacht rustig op zijn beurt totdat plotseling een hele horde sterke stations (de DX-elite zullen we maar zeggen) zich op het EY-station werpt en de frequentie volkomen blokkeert. De opening duurde maar een half uurtje en leverde geen resultaat voor de arme old man. Hoe komt dat nou?

Een spotter hoorde de activiteit op de bewuste frequentie en zette de informatie op een DX-cluster. Daardoor konden de amateurs die het station zelf gehoord hadden en zaten te wachten om een QSO te maken niet meer aan de bak komen. De super-DX-ers hadden zich onmiddellijk meester gemaakt van de frequentie, zonder dat ze ook maar even de moeite hadden genomen om te luisteren. Om iedereen een gelijke kans te geven bijzondere DX te werken zouden de clusters eigenlijk moeten worden afgeschaft! Dan wordt er in ieder geval weer echt geluisterd.

In mijn vorige artikel heb ik iets geschreven over SOTA, Summits on the Air. Er zijn nu toch echt plannen om een “summit” oftewel bergtop eens echt in de lucht te brengen! De dichtstbijzijnde “bergen”, die voor SOTA tellen, liggen in Duitsland. Eigenlijk al dichtbij, je kunt er een dagtocht van maken, bijvoorbeeld bij Lengerich in het Teutoburger Wald. Iets verder weg kunnen we terecht in het Sauerland of de Harz. Om het uit te proberen heb ik alvast op een zonnige ochtend een expeditie ondernomen naar het Dingspelberg bij Markelo. CW-zendertje mee, gelaccu, draadje, tuner en binnen 10 minuten QRV. Met minder dan 5 watt gewerkt met Wales, Zwitserland en Duitsland.

In de nabije toekomst gaan jullie van me horen!

73,

Hans, PA0HRM

 

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 31 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.