De condities

De condities door zonnevlekkenDe condities. Ja, die zijn er nog steeds niet veel, al is er op sommige (lage) banden nog heel wat te horen en te werken. De zonnevlekkenactiviteit verkeert in een diep dal en dat zal nog wel enige tijd aanhouden, al schijnt het diepste punt bereikt te zijn. Maar in professionele kringen maakt men zich toch nu al bezorgd over de piek van cyclus 24, waarschijnlijke in 2011 of 2012. Vooral verstoring van het GPS systeem wordt waarschijnlijk geacht.

Zonnevlammen

Geladen deeltjes van de zon, uitgestoten in enorme zonnevlammen, veroorzaken ernstige storingen in de band rond 1.2 en 1.6 GHz, in gebruik voor het GPS satellietsysteem. In 2005 werd al een GPS-fout vastgesteld met een ontvanger in het Arecibo Observatorium (Puerto Rico) als gevolg van zonne-uitbarstingen. Dit is natuurlijk niet nieuw, men weet al heel lang dat radiocommunicatie en elektronische systemen gestoord kunnen raken door zonneactiviteit.

De systemen worden dan ook vaak ontworpen om zo min mogelijk hinder te ondervinden van dit fenomeen. Het GPS systeem zendt uit op verschillende frequenties om looptijdverschillen in een gestoorde ionosfeer te compenseren. Het zijn natuurlijk de goedkope GPS-ontvangers die het doelwit van de zonnestoring worden. Gezien de enorme vlucht die deze ontvangers heeft gemaakt voor gebruik in de auto, zullen er heel wat vakantiegangers ergens rond de Route du Soleil stranden…

Een sterke explosie (zonnevlam) op de zon doet er circa 8 minuten over om de aardse ionosfeer te bereiken en veroorzaakt een grote toename van achtergrondruis. Als de zonnewind de aarde bereikt kunnen de elektrisch geladen deeltjes in allerlei elektronische apparaten hoge spanningen induceren en zo storing veroorzaken. Maar de amateur hoopt natuurlijk op veel van deze storingen in 2011, het liefst op het niveau van 1958 (aantal zonnevlekken toen 300, in december 2007 16)!

Slechte condities, wat nu?

Wat is er dan te beleven met die slechte condities? Voor het eerst sinds maanden heb ik weer eens een nieuw land gewerkt op 10 MHz (het onderzoek naar storingsbronnen heeft succes gehad), A45XR, een Poolse operator in Oman. Zijn antennepark mag er zijn (zie foto). Grote activiteit ontstond na het bekend worden van de onafhankelijkheid van Kosovo. Opeens kwamen er tal van YU8-stations in de lucht die alvast een voorproefje namen op de nieuwe entiteit. De vraag is of deze verbindingen al mee tellen voor DXCC. Voor de zekerheid toch maar even gewerkt natuurlijk.

Op een willekeurige ochtend op 40 meter hoor je toch heel wat landen (echt uit de hele wereld: VK, ZL, LU, YV, UA0), maar werken is een ander verhaal. Je moet je meten met veel Oost-Europese stations, die met kilowatts en mega-antennes iedereen wegblazen. Het lukte mij niet om er bij 8R1PW (Guyana) door te komen. Bijzondere calls zijn er ook plenty te horen. Iedere gelegenheid wordt tegenwoordig aangegrepen om een bijzondere call te activeren. De stations in Litouwen herdenken de 90-jarige onafhankelijkheid met de call LY90, stations in Bulgarije herdenken het einde van de Russisch-Osmaanse oorlog in 1877 met LZ130LO en zo zijn er nog heel wat te vinden! Ze sturen vaak wel prachtige QSL-kaarten, dus even werken kan geen kwaad.

Onweer en storm

Hoewel vannacht een zwaar onweer en storm over Delden trok, zijn er voortekens van de lente. Eén van de bomen in de tuin staat al helemaal in bloei en het is nog niet eens maart. De voorbereidingen voor de lenteactiviteit nemen echter vorm aan, de bergen lokken. Op de foto het complete HF/VHF station voor de rugzak: FT-817, mini paddle, mike, automatische tuner T1 en 4:1 balun. De tuner is een curieus apparaatje van Elecraft. Formaat van een sigarettendoosje, geschikt voor 1.8 tot 50 MHz, ingebouwde batterij (9V), maximaal 20 Watt. Afstemmen gaat supersnel, even een paar puntjes seinen of wat spraak in de microfoon, er komt wat gereutel uit het doosje en klaar. Mijn voornemen is om de week rond Koninginnedag te gebruiken om een tocht te maken door de Ardennen, o.a. de bekende skiberg Signal de Botrange (694 meter), bij SOTA bekend als ON-001 of het Massif Saint Hubert, ON-004 (589 meter).

SOTA

Hoe staat het dan nu met het SOTA-programma in Nederland? In het maartnummer van Electron is er aandacht aan besteed, al was de informatie niet helemaal correct. Bergtoppen in Nederland zijn niet zo eenvoudig te kwalificeren. Ik heb er maar drie gevonden die mogelijk aan de eisen van de Britse organisatoren voldoen, allen in Zuid Limburg. Daar gaan we binnenkort een kijkje nemen. Voor zover ik heb kunnen zien in de SOTA database doen 5 Nederlandse stations mee als “chaser”. Topscorer is Ronald, PA3CWG die meer dan 3209 punten heeft verzameld en 646 “activators” heeft gewerkt. Dan volgen PA0XAW (2527), PA0HRM (1913), PA3GWN (404) en PA3CNO (12).

Als je ’s morgens of ’s middags rond de 7.032 kHz CW luistert hoor je met grote regelmaat een enorme pile up. Vrijwel zeker is er dan een SOTA station in de lucht, een bergbeklimmer probeert snel een aantal stations te werken, want het is niet altijd even aangenaam daarboven, zeker in de winter! Na 20 minuten, half uurtje wordt de zaak weer ingepakt voor de volgende top. Kijk op www.sota.org.uk voor meer informatie en vaak mooie foto’s en filmpjes.

Het leuke is natuurlijk om ook activator te worden. Vanuit Twente kun je gemakkelijk enige “bergen” in het Teutoburger Wald beklimmen.

Graag tot werkens,

73,
Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 38 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.