Ponte Messa ligt een kilometer of 20 onder San Marino (T7)

Ponte Messa ligt een kilometer of 20 onder San Marino (T7)De vakantiebestemming dit jaar was Italië (landstreek Marche) en – na enig tegengestribbel van de XYL – ging er ook enig radiomateriaal mee. Met beperkte middelen gaat het ook, alles paste in één doos waar normaal 6 flessen wijn in worden opgeborgen! Een MFJ transceiver voor 40 meter, de keyer, de tuner, de antenne (folded dipole), kabeltjes, voeding, accu. Vanuit plaatsjes als Ponte Messa en Stacciola ben ik QRV geweest. Op de camping stonden gelukkig wat bomen om de antenne op te hangen en met maximaal 5 watt en CW werden aardige verbindingen gemaakt. Echt spectaculair was het niet, maar toch leuk om vanuit de vreemde te werken. Je merkt dat op 40 meter de condities anders zijn dan in Nederland, je hoort echt heel andere stations.

Ponte Messa ligt een kilometer of 20 onder San Marino (T7). Dat is natuurlijk een veel mooiere DX bestemming, maar als vakantieverblijf wel erg toeristisch. Stacciola ligt vlak aan de Adriatische kust, in de buurt van de grote steden Fano, Pesaro en Ancona.

Wat werd er zoal gewerkt? Een greep uit het logboek van I6/PA0HRM. Het eerste Nederlandse station was PA3CVV uit Amsterdam, met 339 kwam de verbinding toch tot stand. HB9/PA3BCA zat in Veysonnaz, een bekende plaats vlak bij de vakantiebestemming waar wij jaren naar toe gingen. Als antenne had Minto een vishengel op het balkon staan. Wie gaat er nu de bergen in met een vishengel vraag je je dan af! HA100RADIO, een “special event station” voor het feit dat 100 jaar geleden de eerste vonkzender in Hongarije de ether onveilig maakte. 4O7WWYC, het station van de World Wide Young Contesters club (nooit van gehoord, maar kijk eens op www.wwyx2006.atspace.com). IK3/DJ6ZM werkte ook al met een antenne op zijn balkon en een Elecraft K2 vanuit Malcesina, Gardameer.

Ook nog verbindingen, met YU, LZ, UR, LX, ZA, OK en heel wat Italianen. De QSL-kaart ligt al klaar, met het uitzicht vanuit de voortent op de Adriatische Zee, in tegenstelling tot Nederland: een stralend blauwe lucht! Op 2 meter werden een paar Italianen gehoord via een of andere repeater, uiteraard in het Italiaans en met de porto was er niet tussen te komen. Hoewel er verschillende amateurantennes werden gespot, is het dit jaar helaas niet tot een persoonlijk contact gekomen. Tenslotte bel je niet zomaar even aan bij een fraaie villa met uitgebreid antennepark (Pesaro)! Op de markt daar bood iemand een paar nostalgische radio’s aan. Bijna voor bezweken, maar een vraagprijs van 80 euro levert niet echt de juiste basis voor onderhandeling. Het vijftigerjaren kastje bleef dus op de markt, jammer.

Kort na de vakantie maakte ik een verbinding met IK2SNG. Laat deze OM nou op kijkafstand van ons zijn vakantie te hebben doorgebracht. Hij ging al sinds 1980 ieder jaar naar Gabicci Mare, ook in de buurt van Fano. Hij wist dan ook precies waar wij hadden gestaan!

Nog even iets over de folded dipole. Dat is een antenne voor één band, gemaakt van 300 ohm TV lintlijn. Voor 40 meter bestaat de antenne uit 2 x 10 meter, plus een stuk voedingslijn (ook lintkabel) van 8 meter, waar op anderhalve meter van het einde een C-tje van 150 pF tussen beide geleiders is geschakeld. Het uiteinde van de lintlijn geeft dan 50 ohm en gaat met een coax naar de zender. De antenne lijkt op de bazooka. Voor de probeerders heb ik de exacte maten voor de diverse banden.

En nu maar weer de winter zien door te komen en plannen maken voor volgend jaar!

73, Hans (PA0HRM)

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 26 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.