Geheim agent WOII stuurt opnieuw morsebericht als eerbetoon

Geheim agent WOII stuurt opnieuw morsebericht als eerbetoon

De voormalige geheim agent Bram Grisnigt (95) heeft met een morsebericht een eerbetoon gebracht aan zijn gesneuvelde collega’s en de piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven naar Nederland vlogen.

Het was donderdag precies 75 jaar geleden dat de Engelandvaarder samen met collega Pieter Hoekman door de Britse geheime dienst boven Noord-Brabant gedropt werd.

In de maanden die volgden, voorzag hij de Nederlandse regering in Londen van belangrijke informatie via deze communicatiemethode. Hij deed dat donderdag nogmaals met dezelfde zendapparatuur als toen, vanuit het Verzetsmuseum in Amsterdam.

Hoewel hij het in al die jaren na de oorlog nooit meer heeft gedaan, ging het versturen van het bericht hem nog goed af. “Ik ben niets vergeten”, zei Grisnigt na afloop. “Na al die jaren zit het nog altijd in mijn hoofd, eh, vingers.”

Volgens de kenners haalde hij met veertien tot vijftien woorden per minuut de gemiddelde snelheid. “In de oorlog waren dat er zestien tot achttien”, herinnert Grisnigt zich. Desondanks vroeg hij de radiozendamateur naast hem een deel van de boodschap voor zijn rekening te nemen. “De spanning was iets te groot”, zei de Engelandvaarder.

Elke keer contact met Engeland gaf me echt een kick

Het lukte overigens niet meteen om verbinding te krijgen met de Britten. Grisnigt, de enige geheim agent uit die tijd die nog in leven is, vertelde dat het er destijds net zo aan toe ging.

De veteraan verbleef aan de Prinsengracht in Amsterdam en zond vrijwel dagelijks berichten door naar Engeland. Het ging om economische of militaire boodschappen die hij via een prikbord in een eethuis tot zich kreeg.

Grisnigt zei zichzelf niet als een held te zien. “Dat ben ik nooit geweest.” In zijn boodschap sprak hij zijn bewondering uit voor de “moedige vliegtuigbemanning” van de Britse luchtmacht die tijdens de oorlog de geheim agenten dropten. “Velen van de vliegtuigbemanning en geheim agenten zijn omgekomen tijdens deze missies. We zullen ze altijd herinneren.”

De geheim agent werd in 1944 gearresteerd. Hij overleefde de oorlog en verliet Nederland kort erna. Hij heeft in de jaren daarna niet veel aan zijn werk in die spannende tijd teruggedacht, maar de laatste jaren doet hij dat meer. “Elke keer contact met Engeland gaf me echt een kick.”

Van de in totaal 180 geheim agenten zijn er 95 gestorven. Ook zijn kompaan Hoekman, met wie hij werd gedropt, overleefde de oorlog niet.

Bron: nu.nl/ANP