CW Academy

Wilt u wereldwijde verbindingen met andere zendamateurs, zelfs wanneer u slechts over een eenvoudige radio en antenne beschikt? Wilt u een heel nieuwe gemeenschap van zendamateurs ontmoeten die een gezamenlijke band hebben? Wilt u zonder grote uitgaven de mogelijkheden om verbindingen te maken vergroten? Wanneer u de bovenstaande vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, dan is het bedreven raken in CW het antwoord voor u.

Op de foto staan van links naar rechts: Jan PA3MM, Alex PA1FOX (Advisor), Gerrit PD1GB, Maarten PD2R, Hans-Willem PE1JZQ en Hans NL8735

Op de foto staan van links naar rechts: Jan PA3MM, Alex PA1FOX (Advisor), Gerrit PD1GB, Maarten PD2R, Hans-Willem PE1JZQ en Hans NL8735

Het bovenstaande staat te lezen op de website van de CW Ops. In eerste instantie doen dergelijke uitspraken je gelijk denken aan zo’n Tel Sell-reclame die je overdag vaak op de televisie ziet. Je kent ze wel, met van die aanbiedingen die vrijwel altijd ‘te mooi om waar te zijn’ lijken. Maar in dit geval snijdt het dus wel degelijk hout en in tegenstelling tot de Tel Sell-reclames, raakte ik hierdoor wel getriggerd om verder te lezen.

CW Academy is een onderdeel van CW Ops, een vereniging van CW-enthousiastelingen die zich onder andere als doel heeft gesteld om het gebruik van CW te promoten. De CW Academy is bedoeld voor CW geïnteresseerden, ongeacht het niveau. Er zijn namelijk drie verschillende ‘levels’.

Level 1 is voor de beginner of voor de CWoperator waarvan zijn of haar snelheid op 10 woorden per minuut (wpm) of lager ligt. Tijdens de cursus leert de cursist om karakters op te nemen op een snelheid van zo’n 20 wpm en woordsnelheden van boven de 15 wpm. Tevens wordt de cursist wegwijs gemaakt in hoe een eenvoudig CW-QSO verloopt, hoe contest-QSO’s verlopen en hoe je je dient te gedragen in DX pile-up. Ook operating practice komt dus aan bod.

Level 2 is voor de gemiddelde CW-operator die bekend is met CW en comfortabele QSO’s kan voeren op snelheden van 10 tot 15 wpm. Het doel van deze cursus is het verhogen van neem- en seinsnelheden tot boven de 15 wpm en het bijschaven van de vaardigheden voor het maken van conventionele CW-QSO’s, CW contesting en DX’ing.

Als laatste en hoogste niveau is er een level 3 cursus, bedoeld voor operators die CW kunnen bedrijven op snelheden tussen de 16 en 20 wpm. Hierbij is het doel om de snelheid nog verder te verhogen en de deelnemer verder vaardig te maken in het maken van QSO’s, contesting en DX’ing.

Alle levels zijn gratis en worden online aangeboden. Elke groep van zo’n vijf cursisten krijgt een zogenaamde ‘advisor’ toegewezen die de cursus zal begeleiden. In dit artikel richt ik mij op de level 1 cursus, aangezien ik daar zelf aan heb deelgenomen.

In april 2016 gaf ik mij op voor de CW Academy. Ik had mij er nog niet volledig in verdiept, maar wat ik erover gelezen had klonk veelbelovend. Niet veel later ontving ik van Jerry AC4BT (CW Academy Manager) een bericht dat ik ingedeeld was voor de level 1 cursus van september/oktober 2016. Begin augustus ontving ik van ‘advisor’ Alex PA1FOX een e-mail met daarin de uitleg over hoe de cursus plaats zou gaan vinden. De cursus duurt acht weken en gedurende die acht weken zouden we tweewekelijks, middels Skype, online bij elkaar komen voor sessies van ongeveer drie kwartier. Ook stuurde hij Engelstalige bijlages mee met daarin de instructies voor de cursus, uitleg over de programma’s Morse Trainer en Morse Runner en een uitleg over het gebruik van Skype tijdens de onlinesessies. Op dit moment zijn er nog geen Nederlandse versies beschikbaar, maar ik heb begrepen dat daar wel aan gewerkt wordt.

Gedurende deze acht weken durende cursus is het de bedoeling dat je elke dag, zelfstandig, gaat oefenen met het programma. Om te zorgen dat het effectief is, dien je minimaal zo’n half uur per dag te oefenen, het liefst in sessies van een kwartier. Het programma van de level 1 cursus kent zestien onlinesessies, waarbij het de bedoeling is dat je voor elke sessie de bijbehorende thuisstudieopdracht oefent. Het programma is er op gericht om je gedurende de eerste tien opdrachten bekend te maken met alle karakters in CW. De eerste opdracht begint met de vier meest voorkomende karakters: de ‘t’, ‘e’, ‘a’ en de ‘n’. Omdat er met deze letters begonnen wordt, kun je ook al direct eenvoudige woordjes oefenen zoals bijvoorbeeld ‘tea’, ‘net’ en ‘tan’ maar ook al korte zinnetjes zoals ‘ate at ten’. Bij de tweede opdracht leer je nog drie nieuwe letters en twee cijfers. Hierdoor kun je nog meer woordjes en zinnetjes oefenen. Omdat je ook al twee cijfers beoefend hebt, kun je zelfs al starten met het oefenen van enkele callsigns. Dit maakt het programma erg leuk omdat je vanaf sessie 1 al direct lekker praktisch bezig bent in plaats van eerst alleen alle karakters te leren, zoals de meeste programma’s dat doen.

Na opdracht 10 ken je alle letters uit het alfabet, alle cijfers en de meest voorkomende leestekens zoals de breukstreep of forward slash en het vraagteken. Tijdens de opdrachten 11 t/m 13 oefen je eenvoudige QSO-protocollen. Voor opdracht 14 staat het luisteren op de banden naar CW-QSO’s op het programma. Voor de sessies 15 en 16 zijn geen verdere opdrachten gespecificeerd, die krijg je mee van je ‘advisor’. Naast alle oefeningen om CW te nemen, wordt er vanaf sessie 1 ook al geoefend met seinen. Wanneer je alle sessies gedaan hebt zou je dus in staat moeten zijn om je eerste CW-QSO’s te maken!

De praktijk

Onze groep bestond uit vijf cursisten: Jan PA3MM, Hans-Willem PE1JZQ, Gerrit PD1GB, Hans NL8735 en ondergetekende. Een bijzonder leuke groep en het was ook zeker geen straf om tweemaal per week online bij elkaar te komen. Alex bleek een geduldige begeleider en voorzag ons regelmatig van nuttige tips. Het doen van een cursus als deze, in groepsverband, zorgde toch voor een zekere stok achter de deur om er mee door te gaan. Althans, zo werkt dat voor mij. Tijdens de sessies bleek ook al snel dat de een sneller vorderde dan de ander. Gelukkig bleek dat geen probleem te zijn en paste de groep zich daar vanzelf op aan. Zo nu en dan kregen we van Alex audiobestandjes opgestuurd met korte zinnetjes in CW, die wij dan moesten ontcijferen. Ook een lijst met Q-codes en veel gebruikte afkortingen kwam aan bod. Daarnaast was er ook veel aandacht voor het verloop van standaard CWQSO’s. Zo werd toegewerkt naar het maken van een CW-QSO.

Voor de laatste sessie stonden geen opdrachten meer gepland maar was het de bedoeling dat we gingen oefenen in het maken van CW-QSO’s. Vooral veel luisteren naar CW-QSO’s op de band en het ‘droog oefenen’ door zelf veel te seinen, zonder daadwerkelijk een signaal in de lucht te brengen. Tijdens de bijeenkomsten via Skype werden de eerste online CW-QSO’s gemaakt en toen dat redelijk wilde lukken werd ook geprobeerd om de eerste QSO’s op de band te maken. Op 80m heb je in de avonduren de meeste kans om QSO’s binnen PA te maken. Helaas kon niet iedereen op 80m uitkomen, dus dat bleek nog niet zo eenvoudig. Na veel oefenen en nog eens oefenen, achtte ik de tijd rijp om mijn eerste CW-QSO op de band te maken. Ik stuurde mijn vriend en ‘elmer’ Wino PA0ABM een bericht om een sked te maken. Wino is een fervent CW’er en had de mode dikwijls bij ons gepromoot. Hij had echter geen idee dat ik begonnen was om deze mode mij eigen te maken. We spraken af op dinsdagmorgen 08.15 uur lokale tijd. Met een kloppend hart begon ik stipt op het afgesproken tijdstip en QRG CQ te geven. ‘CQ CQ CQ DE PD2R PD2R PD2R K’. Niets… nog maar eens proberen. Weer niets… Na een derde vruchteloze poging besloot ik Wino maar een berichtje te sturen.

Wat bleek, Wino had op grofweg de afgesproken QRG afgestemd maar niet in CW. Na Wino gevraagd te hebben om af te stemmen op de exacte QRG en in mode CW, ondernam ik nog een poging. Ditmaal kwam Wino wel voor mij terug. Het verdere verloop van het QSO was alles behalve vlekkeloos. Wino is namelijk niet van de standaard CW-QSO’s en helaas was ik nog niet bedreven genoeg om zijn hele verhaal op te nemen. In plaats van te reageren op wat Wino seinde, reageerde ik zoals ik dat geleerd had. Behalve zijn callsign, het rapport en mijn naam, was ik niet in staat om iets van Wino zijn doorgangen op te nemen. Desondanks was het eerste CW-QSO een feit! Niet veel later, met het zweet nog op mijn voorhoofd, had ik een verraste Wino aan de telefoon en feliciteerde hij mij met mijn eerste CW-QSO.

Hij vond het ook bijzonder leuk dat ik mijn eerste CW-QSO met hem had gemaakt. We zijn inmiddels enkele maanden verder en ik probeer nog steeds dagelijks te oefenen. Door alle drukte lukt dat helaas niet altijd maar langzaam maar zeker gaat het steeds een stukje beter. Als contester oefen ik nu voornamelijk in het nemen van callsigns met programma’s zoals Morse Runner en RufzXP. Dat is erg leuk om te doen en je kunt aan de score zien wat je vorderingen zijn. Met het leren van morsecode is er een heel nieuwe wereld binnen onze hobby voor mij opengegaan. CW is een prachtige mode en ik ben ervan overtuigd dat iedereen deze mode kan leren, mits ze bereid zijn om er structureel wat tijd en energie in te steken.

Deelname aan het programma van de CW Academy zorgde bij mij als het ware voor een soort stok achter de deur. Vrijwilliger Alex stak er, onbaatzuchtig, veel tijd en energie in en het minste wat ik kon doen was zorgen dat ik mijn huiswerk deed. Daarnaast is het gewoon heel erg leuk om met een groepje samen op te trekken, dat maakt het leerproces namelijk een heel stuk aangenamer. Middels deze weg wil ik de CW Academy, mijn medecursisten en in het bijzonder Alex, heel hartelijk danken voor de leuke en vooral leerzame cursus!

CW AcademyTevens wil ik een oproep plaatsen aan eenieder die graag morsecode zou willen leren: doe het gewoon en geef je op! Aangezien iedereen die niet bedreven is in CW zich na het lezen van dit artikel waarschijnlijk op gaat geven, bestaat de kans dat Alex het bijzonder druk gaat krijgen. Dus bij deze wil ik ook een oproep doen aan alle ervaren telegrafisten: meld je aan als ‘advisor’ en help anderen met het leren van deze prachtige mode. Voor meer informatie kijk op http://www.cwops.org/cwacademy.html.

Maarten van Rossum PD2R

Op zoek naar meer informatie over deze CW-opleiding via internet zonder kosten, verzorgd door CWops? Lees dan ook deze pagina.