QRV op 80 meter

QRV op 80 meterSinds kort ben ik weer QRV op 80 meter! Heel wat jaren weg geweest daar. Na de nuttige tips op de antenne avond van Gerrit en Koen een beetje gesleuteld aan de antenne tuner om mijn doublet van twee keer tien meter in resonantie te krijgen op tachtig meter.

Die tuner is een zogenaamde Z-match, met twee spoelen en twee draaicondensatoren, gemonteerd op een plankje. Daarmee kun je een prima een antenne met een parallelfeeder aanpassen aan de 50 ohm unbalanced uitgang van de zender.

Nu gebruikte ik de tuner al op 40, 30 en 20 meter en met de condensatoren gaat dat prima, maar voor 80 meter was de capaciteit toch te weinig. Dus ik heb er twee flinke blokcondensatoren aan parallel gezet, je weet wel, van die bruine dingen uit een dump. De eerste condensator gaf nu enig tunen met wat gesis de geest, kennelijk was de werkspanning aan de lage kant! Na wat exemplaren met een hogere werkspanning in de junkbox te hebben gevonden, wel twee van die blokken parallel omdat er geen geschikte waarde was, kon op 80 meter prachtig worden afgestemd. De korte antenne is wel uiterst gevoelig voor misaanpassing, na 5 KHz verandering moet je de tuner weer opnieuw afstemmen!

Jongens, wat is het rustig op 80 (voor de telegrafist althans)! Dat is wel eens anders geweest. De Deense fishfone rond 3550 zit er nog wel steeds, de gasten kletsen wat af. Ook de old timers blijken onverwoestbaar: zo rond een uur of zeven ’s avonds een “arm chair copy” QSO in CW met G2HKU, Ted op Isle of Sheppey, rapport voor hem 589, prima toch met 5 watts en een G5RV antenne? Ook ik kwam 589 binnen daar, met 70 watts. Ted is 80 jaar en al 64 jaar actief als zendamateur. Still going strong dus. Waar ligt nu Sheppey? Even gevraagd natuurlijk. Het eiland, nou echt een eiland is het eigenlijk niet, het is zo’n soort Walcheren, ligt aan de noordkust van Kent, aan de mond van de Thames. Vlakbij ligt de plaats Sheerness, bekend van de ferry van Vlissingen. Ted vertelde me enige aardige details van het eiland. Ten tijde van Michiel de Ruyter is het fort bij Sheerness en ook het eiland door de Nederlanders overmeesterd. U weet wel, de tocht naar Chatham, Michiel voer de Thames op en doorbrak daarbij een over het water gespannen ketting. Het garnizoen heeft toen een officieel overgavedocument ondertekend, dat pas onlangs weer terug is gevonden.

Om de banden met Sheppey te normaliseren heeft de burgemeester van Amsterdam een paar jaar geleden een bezoek gebracht aan het eiland, samen met de Nederlandse marine, om het eiland formeel weer over te dragen aan de bevolking. De Nederlandse vlag werd op het fort gestreken en de Union Jack gehesen, het was weer vrede! Leerzaam dus, zo’n praatje op 80! Ook werd er nog even teruggeblikt op de Great Storm (van 1953) die óók had toegeslagen op Sheppey. Uit die periode herinnerde Ted de vele QSO’s met OM Piet Neve, PA0PN uit Middelburg. Ze hebben toen omstreeks die tijd ook veel op 2 meter gewerkt. Later kregen de Nederlandse amateurs toestemming op 160 meter te werken en PN heeft in die tijd heel wat “firsts” op die band gemaakt. Het aardige is dat ik Piet goed heb gekend in de jaren zestig, toen ik in Vlissingen woonde.

Het hele QSO duurde ruim een half uur. Je ziet, in CW kun je heel wat info uitwisselen!

Graag tot werkens op good old 80!

73,
Hans, PA0HRM

PS: op de website www.bbc.co.uk/kent/places/pans/sheppey (deze link werkt helaas niet meer) kun je een 360 graden panorama blik op het eiland werpen!

 

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 7 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.