Een seinsleutel met een missie

Hoe het allemaal begon

In het vroege voorjaar van 2013 kregen we de mogelijkheid een stand te krijgen bij het Sail Vlissingen evenement. Een mooie gelegenheid de radiohobby te promoten bij het publiek. Radio en nautiek gaan immers goed samen.

Tijdens de voorbespreking kwam ter tafel welke promotiematerialen we wilden neerzetten in de stand en wat de publiekstrekker zou kunnen zijn. Een grote wasknijperseinsleutel werd genoemd. En als project voor de kleinsten het maken van een wasknijperseinsleutel. Of een soldeerprojectje. Mijn gedachte was dat je niet kunt aankomen met een wasknijperseinsleutel als er veel mooiere modellen zijn bedacht. Alleen moet het wat groter…

Zo kreeg ik het idee een grotere versie te maken van mijn Kent seinsleutel. Om de snelheid in het proces te houden besloot ik de grote sleutel niet van messing te maken maar van vurenhout. Een collega heeft alle onderdelen (de basis, de arm, en de twee opstaande vlakken) verzorgd. Ikzelf heb de afwerking voor mijn rekening genomen. Dit gedeelte zat constructief snel in elkaar. Dank aan Dan PA1FZH voor het gebruik van de kolomboor.

De stand op Sail Vlissingen

De stand op Sail Vlissingen

Maar nu de grote zwarte knop nog. De knop uit een massief stuk hout draaien was geen optie. Het gewicht van de knop zou veel te zwaar worden voor de veer die de arm in balans moet houden. De plaatselijke rommelmarkt bood uitkomst. Daar vond ik een kunststof schaaltje met een mooi gevormd voetje, en de inventiviteit van de Walcherse zendamateur liet zien dat dit zeer geschikt was voor de zwarte knop.

Zo werd de knop gevormd samen met twee schijven MDF. Na het samenlijmen volgden dagen van schuren – gronden – schuren – gronden – schuren – lakken – schuren – lakken en kreeg de knop zijn juiste vorm. Nu nog de trekveer op spanning brengen en de grootste seinsleutel van Nederland was gereed.

De basis van de sleutel heeft een afmeting van 80×26 cm en de grote zwarte knop heeft een doorsnede van 20 cm.

De sleutel was net op tijd klaar voor het Sail Vlissingen evenement. Tijdens de Sail hadden we redelijke aanloop in onze stand. Ook kwamen de mensen langs die even daarvoor het station PA6SAIL hadden gehoord of gewerkt. De seinsleutel had grote aantrekkingskracht op de bezoekers, en zeker op de jeugd.

Zelfbouwtentoonstelling Dag voor de RadioAmateur 2013

Zelfbouwtentoonstelling Dag voor de RadioAmateur 2013

Om de morsevaardigheid van de jeugd te testen had ik een kort spel in elkaar gezet. Naast de seinsleutel lag een papier met het morsealfabet. Na een kleine uitleg over morse waren zij in staat hun naam te seinen met de grootste seinsleutel van Nederland. Dit werd beloond met een heus certificaat dat op naam werd uitgeschreven.

We kregen ook bezoek van het bestuur van de Stichting Behoud van de AMS ms Bernisse. Zij waren met de ms Bernisse ook te gast op het Sail evenement. Zij waren zeer enthousiast over de VERON/VRZA-stand en de grootste seinsleutel van Nederland. Dit was niet tegen dovemansoren gezegd.

Rens Joziasse, PA1IJF
pa1ijf@veron.nl