Speciaal station onder de call SI9AM

Speciaal station onder de call SI9AMZaterdagmiddag rond 1500 UTC op 10.127 kHz is mijn sked tijd met UR5XCW. Dat gaat de laatste weken moeizaam, de condities op 30 meter zijn ’s middags niet best. Draaiende over de band hoorde ik een zonderlinge call: SI9AM. Een kort QSO met het speciale station op het Thaise paviljoen in de Zweedse plaats Utanede.

Daar heeft men in 1995 een groot Thais paviljoen gebouwd ter nagedachtenis aan het bezoek van de koning van Siam in 1897. Een groep Zweedse radioamateurs heeft het initiatief genomen om op het paviljoen een speciaal station in te richten onder de call SI9AM. De letters vormen samen het woord Siam, tot 1939 de naam van het huidige Thailand. De stationmanager is Jörgen, SM3FJF. Het station is prima ingericht, zoals op de foto is te zien. Een FT1000 met een ferme Heathkit eindtrap en een ruime keus aan antennes.

Radioamateurs kunnen het station huren, inclusief een onderkomen op het paviljoen.

Kijk eens op de website www.si9am.se van het station. Het King Chulakongkorn Memorial Building is een aardige bezienswaardigheid.

De zomermaanden leveren altijd weer bijzondere calls op. Niet alleen van de globetrotters, die gewapend met hun zender en antenne vanuit verre oorden contact zoeken, maar ook jubileumstations, special event stations, herdenkingstations. Na SI9AM kwamen bij mij nog in het logboek R10DIG, 9A150NT, RP61XX, DF2006WM, en 4N1856T. Het is niet altijd duidelijk wat er achter deze roepnamen schuilgaat, QRZ.com en Google brengen soms uitkomst. Het laatste station was zo vriendelijk om uitleg te geven. Het Joegoslavische station 4N1856T was in de lucht ter herdenking van 150 jaar Tesla, de geniale Servische wetenschapper.

Met de zomer voor de deur, komen ook de antenneplannen uit de kast! Voor de mensen met voldoende vrije ruimte rond het huis, met vrijstaande masten, beams en beverly’s niet zo’n punt, maar de meesten onder ons moeten het met minder doen. Een goed idee las ik in het Amerikaanse blad QST. KT0NY heeft een 2-elements Yagi (beam) voor één band gemaakt door de draadelementen aan weerszijden van de nok zijn huis op het dak te leggen! Vrijwel onzichtbaar voor de buurt en het schijn nog te werken ook. Je kunt de Yagi zowel met een director of reflector maken, afhankelijk hoe je uitkomt met de voedingskabel. Een antenne-analyser is handig bij het op maat knippen van de elementen.

Begin bij de straler, twee keer een kwart golf minus 5%. Als die op een redelijke SWR is gebracht leg je de reflector of director uit, circa 10% langer of korter dan de straler en leg die achter resp.voor de straler, aan de andere kant van de nok van het huis (3 á 4 meter). KT0NY claimt een gain van 10 dB in vergelijking met zijn enkeldraads dipool. Volgens mij werkt de antenne alleen als het mooi en zonnig weer is, want bij een fikse regenbui en nat dak zal het verlies schrikbarend toenemen! Voor de geïnteresseerde heb ik een kopie van het artikel uit QST.

Een andere tip voor mensen met een driebanden beam komt van DL5OAQ. Die heeft de coaxkabel vervangen door een open lijn en de traps uit de straler gehaald. In de plaats van de trap en het uiteinde van de straler heeft hij een aluminium buis gemonteerd, zodat de straler weer even lang is, maar dan zonder traps. De open lijn wordt met een symmetrische tuner afgestemd en zie, de beam werk opeens ook op 12 en 17 meter! Weliswaar alleen als draaibare dipool, maar de werking van de beam op 20, 15 en 10 blijft behouden. Vroeger (in de USA, voor de oorlog reeds) werden trouwens de meeste beams met een open lijn gevoed.

Veel plezier met de hobby straks, thuis of onderweg!

73, Hans (PA0HRM)

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 25 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.