SOTA-expeditie naar de Harz

Koninginnedag op maandag levert een lang weekend op. Prima dus voor de geplande SOTA-expeditie naar de Harz! Je moet je wel heel wat moeite getroosten om zo’n top in de lucht te brengen. Op vrijdag 350 kilometer naar de Harz, 2 uur in de file bij Porta Westfalica, geflitst onderweg en ’s avonds na een 8 uur (!) durende autorit uitgeput op de camping. De volgende dag (zaterdag) vroeg op en rugzak ingepakt met alle spullen: FT-817, paddle, accu 7 Ah, dipool, klapstoeltje, touwwerk, kladblok. Je hebt heel wat nodig en ieder kilootje moet je wel naar boven dragen.

De bestemming is de Brocken, de hoogste berg in Noord-Duitsland, via een 16 kilometer lang voetpad te bereiken. Je kunt natuurlijk ook de trein nemen, maar lopen is toch sportiever! Bovendien kom je onderweg nog een SOTA-berg tegen, de Quitschenberg DM/NS-004 zodat je op één tocht twee bergen kunt scoren.

Op de Quitschenberg staan veel afgestorven dennen, daaraan is gemakkelijk een draadje te bevestigen. Rond 11 uur is DL/PA0HRM/P snel in de lucht op 882 meter (hoogte) en op 40 meter (band). Met 5 Watt is het prima werken, binnen een half uur staan er 22 QSO’s in het logboek, o.a. stations uit Duitsland, Engeland, Zwitserland, Schotland en Italië. Helaas meldt Ronald PA0CWG zich niet, maar ik ben dan ook een uur eerder actief dan aangekondigd. Daarna snel inpakken om de tocht naar boven voort te zetten. Een uur of twee later staan wij op de Brocken, volgens SOTA 1142 meter, maar op de Gipfelstein stond toch echt 1143 meter. De GPS geeft trouwens 1140 meter aan. De zon schijnt uitbundig, strakblauwe lucht, wandelaars in T-shirt. Voor de Brocken allemaal heel bijzonder, want op de berg heerst een uitzonderlijk klimaat, vergelijkbaar met de Alpen op 2000 meter. De boomgrens ligt daar op 1100 meter en jaarlijks worden er 300 dagen met mist geregistreerd! Geen bomen voor de antenne, na enig zoeken vind ik een houten hek, niet erg hoog, maar de uitschuifmast heb ik niet mee. Om 2 uur maak ik de eerste verbinding, toevallig met een andere bergbeklimmer, die op een top in Baden Würtemberg zit! Daarna blijft het lang stil op mijn aanroepen, uiteindelijk kan ik op de Brocken maar 5 stations werken.

Op 30 april wordt nog een berg verkend, de Achtermann DM/NS-002 van 925 meter. Ook op Koninginnedag is het weer perfect, alleen wat meer wind en kouder. De top zelf is aardig kaal, een flinke stapel rotsen, maar een paar meter lager is gelukkig wat ruimte en een boom voor de antenne. Het gaat uitstekend, vanaf de Achtermann kunnen ook 19 stations gewerkt worden. De tocht naar de top is een flinke klim, behoorlijk steil, maar niet al te lang, een kilometer of 3. Gelukkig kunnen we de auto mooi aan de voet van de berg parkeren. De hele expeditie neemt daardoor maar drie uur in beslag.

Al met al hebben wij een prachtig weekend gehad, waarbij weer een aantal SOTA-jagers aan punten konden worden geholpen. Zonder klimmers geen jagers, dus mensen die iets zien in de combinatie zenden en lopen moeten toch eens op pad gaan! In Duitsland zijn heel wat geschikte bergtoppen (summits) te vinden en ook nog op redelijke afstand vanuit Twente.

Geleerde les: na een paar uur lopen weegt iedere kilo extra zwaar. De uitrusting dus kritisch bekijken. Ik ga in ieder geval proberen te besparen op de accu, de coaxkabel en de antenne. Verder is een fiberschuifmastje zeker aan te bevelen. En mijn Bencher-paddle mee is ook niet echt handig, daar moet iets lichters voor komen.

Voor straks allemaal een fijne vakantie en misschien tot werkens vanaf een mooie bergtop!

73,
Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 33 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.