Rumoer in het SOTA bergenland

Rumoer in het SOTA bergenlandDe schrijver van deze column wenst jullie allemaal een gezond en radioactief 2009! Het jaar 2008 bracht veel rumoer in het bergenland! Het Engelse management van de SOTA-organisatie heeft veel kritiek gekregen over de herziening van de lijsten met bergtoppen.

Men heeft een aantal lijsten aangepast in overeenstemming met de P100-regel (een bergtop moet minimaal 100 meter boven het landschap uitsteken, dat is niet altijd hetzelfde als 100 meter boven zeeniveau). Daardoor zijn bijvoorbeeld in Duitsland vele “summits” verdwenen, o.a. alle heuvels van het gebied rond het Teutoburger Wald ( SOTA referentie DM/ND) zijn komen te vervallen.

Jammer voor ons

Jammer voor ons, want vanuit Twente kon je met een dagtocht leuke toppen activeren. De lijst van Nordrhein Westfalen (DM/NW) is teruggebracht van enige honderden toppen tot 25 (hoofdzakelijk in het Sauerland). Ook in België is de lijst ingrijpend gewijzigd, maar daar zijn door de P100-regel wel nieuwe toppen bijgekomen, zodat er vanaf diverse plaatsen gewerkt kan worden. Het is wel zaak om de laatste gegevens in te zien voordat je een bergtop gaat activeren!

In Duitsland heeft een groep bergbeklimmende zendamateurs (de Thüringer Bergfunker) een nieuwe organisatie opgezet onder de naam Deutscher Bergwettbewerb (of German Mountain Award – GMA). Op de site www.bergwettbewerd.de kun je je laten inschrijven om mee te doen aan het programma om zoveel mogelijk Duitse Bergfunker te werken (die dan ook de bij SOTA vervallen bergen nog activeren). In België werkt men aan eenzelfde programma onder de naam BOTA, ook los van het SOTA programma. En in Italië heeft men nimmer met de Engelsen door de bocht gekund en zijn de bergen nooit opgenomen in het SOTA-programma. Men heeft daar een vergelijkbaar programma onder de naam Radio Avventura (www.radioavventura.it). Op deze website staan spectaculaire foto’s van bergactiviteiten in Italië. Kortom, het is bij de bergamateurs niet anders als elders in ons verenigd Europa, men kan het over de kleinste zaken niet eens worden!

Een nieuwe zonnevlekkencyclus

Enige tijd geleden schreef ik over de nieuwe zonnevlekkencyclus, nummer 24. Alhoewel de eerste vlek van de nieuwe cyclus al in januari 2008 werd waargenomen is er sinds die tijd niet veel meer gebeurd. NASA heeft zelfs later in die maand nog een vlek van de oude cyclus (23) geregistreerd. Zonnewinddruk en magneetveld van onze zon waren de laatste 50 jaar nog nooit zo laag, wat ook op een extreem lage zonneactiviteit wijst. En de condities op de hoge banden waren op een enkele opening na uitzonderlijk slecht. Ook geen Auroraopeningen voor onze VHF liefhebbers. Hoe gaat het dan nu verder? De wetenschappers kunnen het niet met elkaar eens worden. Zelfs met een complete uitval van Cyclus 24 wordt gerekend! In ieder geval hebben wij ruim de tijd om het antennepark voor de hogere banden eens op orde te brengen…

73,
Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 45 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.