North Pole Drifting Station NP-35

North Pole Drifting Station NP-35

North Pole Drifting Station NP-35 (R35NP) operator RW1AI

North Pole Drifting Station NP-35. Er was bij mij enige twijfel of ik R35NP wel echt had gewerkt. De twijfel werd gelukkig weggenomen door een bevestiging van de verbinding via de website. Hierop worden de verbindingen eens in de zoveel weken bekendgemaakt en PA0HRM stond er bij met een QSO op 40 meter.

Nu nog de QSL-kaart, dat duurt tot na augustus 2008, wanneer deze poolexpeditie wordt afgesloten. Maar mijn kaart is inmiddels onderweg naar de operator van het station, Mike RW1AI.

Een aardig detail: ik heb RW1AI nu gewerkt vanaf de Zuidpool als R1ANF, vanuit zijn woning in St. Petersburg en vanaf de Noordpool als R35NP! De positie van het poolstation op de ijsschots op 17 maart 2008 zie je op het plaatje. Het koersverloop van de ijsschots is uiterst grillig, de geografische Noordpool wordt zeker niet bereikt, maar het blijft er knap koud!

Knoopcellen

Een niet erg spectaculaire meting onlangs aan wat knoopcellen gaf een eigenaardig beeld waarvoor ik geen verklaring heb gevonden. Wie wel? Uit een apparaatje haalde ik vier alkaline knoopcellen type AG3. Die waren leeg. Nou, leeg? De spanning van de cellen was 0,798 V, 0,645 V, 0,945 V en minus 0,272 V. De eerste drie cellen lijkt me begrijpelijk, de nominale spanning ligt rond de 1,5 V, maar dat een cel kan ompolen had ik nog nooit gehoord. Dit is geen één april grap!

Op de banden

Weer van alles gehoord en gewerkt op de banden. Het is aardig om te zien dat de radiohobby aanleiding is om allerlei nevenactiviteiten te ontwikkelen. Vele daarvan zijn natuurlijk heel bekend geworden. Old mans die zich in de verste uithoeken van de wereld wagen om een nieuw land te activeren, eilanden aandoen voor de IOTA-jagers, bergen beklimmen als activator voor SOTA, velddagen, vossenjacht als topsport en ga maar door. In een QSO met F2YT/P kreeg ik een nummer DFCF 73128, geen flauw idee waar dat voor nodig was, er was geen contest aan de gang.

DFCF blijkt te staan voor Diplome des Forts et Chateaux de France. Het is een clubje amateurs die Franse kastelen activeert, daar zijn er in Frankrijk 4622 van! Het ging in dit geval om kasteel nummer 128 uit departement 73. Je kunt er ook een diploma mee verwerven! In Italië heeft men trouwens ook iets dergelijks. Dan is er ook nog een Franse club Radio Nature Balade. Nee, geen zendamateurnaturistenclub, maar een groep enthousiastelingen die punten scoren door tijdens een wandeling portable in de lucht te komen. De punten worden gegeven voor kilometers per Watt vermogen, je moet er maar opkomen (F8BBL/P gewerkt).

SOTA bloeit

En de SOTA bloeit volop, tijdens een activiteit op een berg is het rond de 7.032 kHz een complete chaos van roepende stations, soms is enig geduld wel nodig om het bergstation te werken. Ook Liechtenstein heeft een SOTA-programma. Vanaf 1 mei 2008 kunnen in HB0 elf bergtoppen gewerkt worden (HB0/LI-001 t/m LI-011, allemaal Zweitausender, bergen hoger dan 2000 meter).

De prefix van Bosnië Herzegovina (T9) zal worden gewijzigd in E7. De ITU heeft het land toestemming gegeven om de roepnamenserie T9A – T9Z te wijzigen in E7A – E7Z. Daarmee loopt het land weer in de pas met de roepnamen die door de ITU worden uitgegeven. Ik heb inmiddels gewerkt met E73CF (QSL via T95C). In de komende tijd zullen alle T9-roepnamen worden aangepast.

Kosovo

En dan Kosovo. Het land wordt met onmiddellijke ingang toegevoegd aan de CQ DX Awards, aldus de awardmanager N4UF en telt vanaf 17 februari 2008 mee voor deze awards. Voor DXCC (van de ARRL) telt het land echter nog niet mee, maar voor de CQ DX WW contest weer wel (aldus CQ Magazine). Tot dusver werken de amateur vanuit Kosovo nog met de prefix YU8.

Storingen

Nog even de storingen. Deze week kondigde het nieuwe Amerikaanse bedrijf Powercast aan dat het binnenkort een apparaatje op de markt brengt om de oplaadbare batterijen van mobiele telefoons, MP3-spelers en afstandsbedieningen draadloos te laden via een 900 MHz zendertje. In deze apparaten moet alleen een chip te worden ingebouwd en de batterij wordt dan geladen als het toestel ergens in de buurt van de laadzender ligt (enige meters).

Terug in Twente

Tijdens de algemene ledenvergadering van de afdeling Twente kwamen de kosten van het Hamnus ter sprake. Het clubhuis betekent een grote financiële last voor de afdeling. Maar het zou toch een klein financieel offer zijn als ieder afdelingslid gewoon 10 euro per jaar extra betaald voor het Hamnus? Ik doe dan ook een beroep op ieder afdelingslid om een kleine bijdrage extra voor de hobby en het Hamnus over te maken op de rekening van de afdeling!

73,
Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 39 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.