Nog wat gehoord, sparks?

Nog wat gehoord, sparks?Nog wat gehoord, sparks?” Dat was een bekende vraag van de kapitein rond koffietijd (pikheet werd dat genoemd) op de koopvaardijschepen vroeger. De ouwe was benieuwd of het schip in de volgende haven voor de kant kon komen, want time is money. De vraag is nog steeds actueel, nu echter voor de radiozendamateur. Wat was er deze maand te beleven, naast contesten, clubuitzendingen en de Twente Ronde?

Zoals bekend werk ik met een bescheiden antenne. Dat betekent veel luisteren en veel geduld. Zeker met de huidige condities op de kortegolf, waar bovendien tegenwoordig een ware plaag van storingen heerst: schakelende voedingen, computers, lichtdimmers, elektronische ontstekingen, PLC en noem maar op. Bij mij bereikt het storingsniveau ’s avond soms S7 en dan wordt DX-en wel een hele toer!

Maar uit de ruis werd toch nog wat interessante stations opgepikt. Een kleine selectie. Op 80 meter zat OM Arne uit Sandefjord, LA8CF. Sprak (seinde) Nederlands, dat wekt altijd de nieuwsgierigheid. Hij bleek getrouwd te zijn met een Nederlandse ex-Marva die hij in zijn diensttijd bij de marine – vele jaren geleden – had ontmoet. Het station R1MVW was QRV vanaf het eiland Malyj Vosotskij. Dit station was QRV tot eind november met een crew van 15 zendamateurs uit Rusland, Finland en Duitsland. Ik werkte het station op 30 meter, maar de crew was te vinden op alle banden, inclusief 2 meter. In totaal werden door R1MVW 27.786 QSO’s gemaakt. De weersomstandigheden waren bar en boos, regen, sneeuw, storm. De behuizing was uiterst primitief, zie de foto’s! Het eilandje ligt in de Finse Golf, voor de Russische havenplaats Vyborg. Voor meer informatie, kijk eens op de website www.r1mvw.ra6lbs.ru

OM Vladimir UA4WHX, een bekende rondtrekkende DX-er, was QRV vanuit enige Afrikaanse landen. Vladimir is een professionele telegrafist, die met beperkte middelen ons toch aan wat nieuwe landen helpt. Zoals Oeganda, een land wat je niet iedere dag werkt. Ik werkte Vladimir als 5X1VB (Oeganda) op 30 meter, rapport 559 en als 5Z4/UA4WHX/P (Lamu Island IOTA AF-040, Kenya) op 17 meter, ook 559. Hij had in beide landen een eenvoudige 100 Watt transceiver met een dipool. En een leuk station was ook VQ9JC, Jim, gewerkt op 30 en 17 meter, kwam ook niet boven de S5, dus lastig met een storingsniveau van S7…. En het laatste bijzondere station was J41V. Dat is even zoeken, wat is het land J4, dat klinkt lekker exotisch! Het bleek een Grieks special station te zijn, afwachten wat de QSL voor informatie geeft!

Heeft jullie antennepark de sneeuwbui van 25 november overleefd? Mijn antenne hing slap op de grond, de ophanglijn had het begeven, dat viel nog mee. Na het opnieuw hijsen kreeg ik de antenne met de Z-match de volgende dag niet in afstemming… Nu hangt mijn dipool vanaf de nok van het dak naar een mastje achter in de tuin. Door de enorme laag sneeuw op het dak bleek het uiteinde en dus ook de eindisolator helemaal onder de sneeuw te zitten. Daar was niet veel anders aan te doen dan wachten tot de sneeuw was gesmolten! Een project voor het komende voorjaar, het uiteinde zal toch echt iets omhoog moeten!

Over projecten gesproken, ik heb inmiddels een verzameling onderdelen liggen voor een tuner om een eindgevoede antenne (Fuchs) af te stemmen. Een fikse spoel op een Amidon T200-2 kern en een draaicondensator, eens kijken hoe dat gaat werken. Geïnteresseerden kunnen mij altijd even benaderen voor info.

73,
Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 22 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.