Neutrale Zweden bereiden zich voor op crisis en oorlog

Neutrale Zweden bereiden zich voor op crisis en oorlogDe Zweedse regering start een landelijke voorlichtingscampagne over wat te doen bij crisis en oorlog. Alle Zweden krijgen een brochure toegestuurd met praktische tips over noodvoorraden, slingerradio’s en schuilkelders. De Zweden, geen lid van de NAVO, worden onder meer nerveus van Russische straaljagers die het luchtruim schenden.

Het clubhuis van de Zweedse radio-amateurzenders in Täby, een voorstad van Stockholm, is een atoombunker, gelegen onder een technische hogeschool. Voorzitter Claes Carneheim geeft een rondleiding en opent de dikke deuren van massief staal. De ontvangers en zenders staan opgesteld in een kelderruimte met laag plafond, betonnen muren en overal steunpilaren. Zoals de rest van de 65.000 schuilkelders in Zweden is ook deze ruimte gebouwd in de jaren 60, tijdens de Koude Oorlog.

Radio en morsetekens zijn nog nooit zo belangrijk geweest.

Claes Carneheim

Het clubhuis van Carneheim heeft een belangrijke functie: in een noodsituatie verzamelt het calamiteitenteam zich in de atoomkelder en is dit het basisstation van de Zweedse rampenzender. “Radio en morsetekens zijn nog nooit zo belangrijk geweest”, zegt Carneheim. “Als alle elektriciteit uitvalt, kun je op de korte golf en morse rekenen.”

Lees hier het hele verhaal en bekijk de video.