Morse op latere leeftijd

Morse op latere leeftijd

Door Marc (PE1FJN); een verslag van zijn lezing

Morse op latere leeftijd; bijvoorbeeld met een QRP transceiverMorse (CW) is een unieke mode met heel veel voordelen. Om het te leren moet je gemotiveerd zijn. Morse wordt nog steeds veel gebruikt door radioamateurs maar niet meer in professionele wereld. CW is een efficiënte mode, met name in contesten. Bovendien is het elke dag op HF mogelijk verbindingen te maken in CW met QRP (bv op 40mtr).

Waarom werkt CW zo goed? Ruis is o.a. afhankelijk van de bandbreedte, SSB heeft een bandbreedte van ca 3000Hz terwijl CW genoeg heeft aan ca 100Hz of minder. Daarnaast kan ons brein heel goed toontjes uit de ruis halen. De Signal to Noise ratio voor CW is stukken beter; 5W in CW is even effectief als 100W in SSB. Met een 100Hz CW filter heb je ook minder last van EMC/RFI, zelf kun je ook prima CQ geven tussen de piepjes/fluitjes op de band.

Additionele voordelen van het kunnen decoderen van Morse code:

  • Makkelijk bijvoorbeeld bij het herkennen van bakens, bv de NCDXF bakens op HF, maar ook op VHF en hoger zijn er bakens.
  • Er is ook een mooie tool om antennes te testen in combinatie met CW; het zo genaamde Reversed Beacon Network. Een mooie tool voor real time propagatie bekijken is onder het pakket VOACAP (zie onder).

Onverwachte voordelen: CW is een rustige mode, je omgeving hoeft niet mee te luisteren, een voordeel bijvoorbeeld op vakantie of in de woonkamer. Een ontvanger met een CW filter is lekker rustig, daarnaast is het eenvoudig één station tussen 10 andere te horen. Leren van CW start met nemen, seinen komt vanzelf. MP3’s met lesjes luisteren is saai, doorbreek dit met luisteren naar echte signalen op de korte golf. CW tutor gebruiken kan ook, bv de MFJ418 of een app op de telefoon zoals de app van IZ2UUF.

Belangrijkste is discipline, dagelijks 15 minuten oefenen. Luister daarnaast zoveel mogelijk naar echte signalen. Voor seinen is de keuze: straight key of paddle. Paddle kan dan weer in Single of Dual lever. Single lever geeft minder kans op fouten bij hoge snelheden, met een Dual lever (IAMBIC) is in theorie sneller te seinen. Een sleutel is een stukje gereedschap, duurder is niet altijd beter maar ziet er vaak wel mooi uit.

Marc geeft nog een paar internet linkjes met gebruikte bronnen en hulpmiddelen: