Lezing vorig jaar van PA0XAW over SOTA, Summits On The Air

De lezing vorig jaar van PA0XAW over SOTA, Summits On The Air, heeft toch iets losgemaakt. Eens even in het log gekeken en inderdaad, ik had in het verleden al enige “summits” gewerkt. Inloggen op de website van SOTA en aangemeld als “chaser” oftewel jager en mijn QSO’s ingevoerd. De website van SOTA meldt de voorgenomen beklimmingen van bergtoppen met datum, tijd en frequentie, dus het gaat gemakkelijk.

De Engelse stations zijn op 40 meter prima te werken, de OM’s met QRP komen in SSB goed door. GW7KXV/P kwam met 2,5 Watts in SSB hier toch 57 binnen vanaf een heuveltop in Wales. Wie weet of er straks bergtoppen in Nederland te activeren zijn! De SOTA activiteiten vinden hoofdzakelijk plaats op 2 en 40 meter, zowel CW als SSB. Kijk op www.sota.org.uk voor meer details en aanmelden als chaser! En als je er misschien voor voelt om een activator te worden, dan is de Matterhorn nog een uitdaging!

Op een zekere zondagmorgen was er weer een old man QRV vanaf een heuveltop in Baden Würtemberg, maar helaas de aangekondigde frequentie van 7.065 (SSB) was bezet door een horde contestende Duitsers. Daar kom je met een paar wattjes niet doorheen, niets gehoord vanaf de bergtop. Even verder gedraaid, naar het CW-gedeelte. Het is rond 10 uur in de ochtend. Ik hoor W9ZN met CQ op 7.035, wel in de PSK-band, maar ja, dat is in de States misschien anders geregeld. Net als ik wil aanroepen komt er pontificaal een Noors station op de frequentie met CQ TEST LA. Vriendelijk gevraagd of de OM mij misschien even met een DX station wil laten werken, en warempel, na twee keer vragen gaat hij QSY! Toch nog hamspirit tijdens een contest. Tnx LA9QI!

Helaas werd het niets met de Amerikaan, hij zakte toch weg in de QSB. Maar toch nog even TM5AIR er uit geplukt, een special event station ter gelegenheid van 70 jaar Franse luchtmacht in Auvergne. Zo luisterend naar bergtoppen struikel je dan opeens op 80 meter over een station uit Andorra. In langzame morse meldde zich C33IU, een Engelsman die zich in Andorra heeft gevestigd. Bleek ook ooit de call PA0MWI gehad te hebben. QSL gaat via G0OYH. Zijn website www.c33iu.eu geeft meer informatie.

Wij sluiten onze QSO’s af met de 73 of soms zelfs de beste 73. Niet alleen in CW, maar ook bij fone is deze groet helemaal ingeburgerd. Maar waar komt de kreet “73” eigenlijk vandaan? Na enig zoeken bracht onze Amerikaanse zustervereniging ARRL (www.arrl.org/tis/info/history.html#73) uitkomst. De term 73 komt uit de tijd van de landtelegraaf en is voor het eerst gepubliceerd in The National Telegraph Review and Operators’ Guide, gepubliceerd in april 1857. Er werden in die tijd allerlei cijfercombinaties gebruikt om tijd en dus kosten in het overseinen van telegrammen te besparen en de eerste betekenis van 73 was “my love to you” als onderdeel van een telegramtekst. Hoewel andere cijfercombinaties lange tijd ongewijzigd bleven, veranderde 73 in een algemene groet tussen de landlijntelegrafisten en werd in het radiotijdperk overgenomen door de zendamateurs als groet aan het einde van de uitzending. In de States klappen of trommelen baseballfans “73” om tijdens de wedstrijd hun team aan te moedigen!

De morsecode bestaat al héél lang en het nu in gebruik zijnde morseschrift wordt al meer dan 100 jaar gebruikt. Voor het eerst sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog (1918) is er nu een teken toegevoegd en wel de telegrafische code voor het bekende “apenstaartje” oftewel @. Dit teken wordt geseind als AC aan elkaar, dus .–.-. (ditdahdahditdahdit). Handig als je eens je e-mailadres wilt doorseinen!

Hpe cuagn es 73,
Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 30 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.