Airborne tocht in Oosterbeek

Airborne tocht in OosterbeekIn september hebben wij de Airborne tocht in Oosterbeek gelopen. Deze wandeltocht wordt jaarlijks gehouden ter herdenking van de luchtlandingen bij Arnhem in september 1944 (de operatie Market Garden). De wandeling voert je vanaf het Hartenstein Airborne Museum in Oosterbeek (het voormalig hoofdkwartier van de para’s) langs de verschillende dropzones bij Wolfheeze en de Ginkelse Heide naar de Rijnoever bij Doorwerth.

Onderweg is natuurlijk van alles te zien. Zo heeft iemand in Wolfheeze een privémuseum met allerlei attributen van de luchtlandingen, waarschijnlijk ooit zelf van het slagveld gehaald! Voor de zendamateur herkenbaar natuurlijk de bekende 19-set (WS-22) in een luchtlandingcontainer en een draagbare set van het type WS-68, beide werkend op HF tussen 2 en 4 MHz.

De slag om Arnhem

De slag om Arnhem liep zoals bekend niet goed af voor de geallieerden. Het opzetten van een betrouwbare communicatie bleek vanaf het begin onmogelijk. Dat werd niet alleen veroorzaakt door de geringe vermogens van de sets (effectief kwam er uit de WS-22 1 Watt en WS-68 250 mW!), maar ook de antennes bleken totaal ongeschikt. Er werd een korte, verticale whip gebruikt, waardoor de meeste energie in de grond verdween vanwege de zeer lage impedantie in het voetpunt – minder dan 1 Ohm.

De antenne bleek veel te kort t.o.v. de golflengte en door de eindvoeding van de antenne (hoge spanning) was er geen sprake van enig stroomvoerend (stralend) deel. En er werd natuurlijk geen mooi aardpunt aangelegd. De jongens hadden beter even een dipooltje kunnen spannen! Ook de padlengte was veelal te groot om een betrouwbare verbinding via de grondgolf te kunnen maken.

Interessante QSO’s

Weer een paar interessante QSO’s gemaakt deze maand. Het Tsjechische station OL50 BMI was in de lucht met een special call. Het bleek old man Milan OK2BMI te zijn, die ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag een bijzondere roepnaam activeerde! Ik heb hem een verjaardagskaart gestuurd en ben benieuwd hoe zijn speciale QSL-kaart er uit ziet.

Verder werd ik aangeroepen door F9NF, gezien de roepnaam een old timer vergelijkbaar met de PA-nullen in Nederland. Enig speurwerk in de schoenendozen leverde een QSL-kaart uit 1974 op, waarmee een QSO werd bevestigd op 40 meter. Michel gebruikte toen een TX met 100 Watt, een Drake 2B ontvanger en een Levy 2 x 20 meter antenne. PA0HRM werkte met een Collins TCS-12 zender, een Drake R4A en een W3DZZ antenne op het dak van de flat. 35 jaren zijn sinds die verbinding tussen de vingers weggegleden! Ook deze old man kreeg van mij een kaartje rechtstreeks naar zijn huisadres in Chalons-sus-Marne!

Een Nederlandstalig net

Zo af en toe luister ik mee op een Nederlandstalig net. Ditmaal de ronde van Albert, PA0A iedere ochtend om negen uur op 3.692 kHz SSB. Heel wat old timers meldden zich in, zoals PA0VYL uit Budel (museum) en PA1HR uit Zieuwent. Hij gaf onlangs op de Dag van de Radio Amateur een lezing over Scheveningen Radio. Hij werkt met 400 Watt en een 125 meter lange deltaloop, geen ruimtegebrek dus in Zieuwent! Bovendien bestaat de grond uit ijzerhoudend veen, dus de afstraling bleek fantastisch.

Hans heeft een mooie website (www.remeeus.eu) met allerlei wetenswaardigheden. Er werd in het net natuurlijk weer druk gepraat over antennes, altijd goed voor gespreksstof, hetgeen een prachtige opmerking van Albert ontlokte: een antenne maken die niet werkt is héél moeilijk, een antenne die een beetje werkt is al wat lastiger en een perfecte antenne maken is bijna onmogelijk en je komt dan al gauw uit bij een monoband antenne. Waarvan akte!

Allemaal plezierige feestdagen toegewenst en een gezond en voorspoedig 2010!

73,
Hans, PA0HRM

Dit is een herdruk van PSE QSL bericht 52 zoals ooit in het blad Twente Beam van VERON afdeling Twente verschenen.